Σύσκεψη στην Ουάσινγκτον για τη στρατηγική κατά των τζιχαντιστών

Οι στρατιωτικοί ηγέτες 20 χωρών -παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα- συσκέπτονται σήμερα στην Ουάσινγκτον για την στρατηγική κατά του Ισλαμικού Κράτους. Διαψεύδει η Τουρκία συμφωνία για χρήση αεροπορικών βάσεών της από τους συμμάχους.

Σύσκεψη στην Ουάσινγκτον για τη στρατηγική κατά των τζιχαντιστών

Τη στρατηγική του για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους πρόκειται να παρουσιάσει στους στρατιωτικούς ηγέτες 20 χωρών –μεταξύ των οποίων της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας- ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπαμα, καθώς αυξάνεται η πίεση προς τις ΗΠΑ να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν την προέλαση των τζιχαντιστών.

Περίπου τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές στο κογκρέσο, που θεωρούνται «δημοψήφισμα» για την ηγεσία του Ομπάμα, ο αμερικανός πρόεδρος θα επιχειρήσει να δείξει στον αμερικανικό λαό και στους συμμάχους στο εξωτερικό ότι είναι προσηλωμένος σε ένα σχέδιο να «υποβαθμίσει» και να «καταστρέψει» την τζιχαντιστική οργάνωση που έχει καταλάβει μεγάλες εκτάσεις σε Ιράκ και Συρία.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Βελγίου, του Καναδά, της Δανίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ιράκ, της Ιταλίας, της Ιορδανίας, του Κουβέιτ, του Λιβάνου, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Είναι μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών να ενισχυθεί η συμμαχία και να ενσωματωθούν οι δυνατότητες της κάθε χώρας στην ευρύτερη στρατηγική», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Καμία συμφωνία για τις βάσεις

Εν τω μεταξύ, πηγές από το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού διέψευσαν τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι συμφώνησε με τις ΗΠΑ για τη χρήση της αεροπορικής βάσης στο Ιντσιρλίκ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, σημείωσαν ωστόσο ότι υπήρξε συμφωνία για την εκπαίδευση Σύρων ανταρτών.

Μπορεί οι ΗΠΑ να πιέζουν την Άγκυρα για μεγαλύτερη εμπλοκή στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, όμως η Τουρκία επιμένει πως η όποια μεγαλύτερη στήριξη προς την συμμαχία εξαρτάται από την διεύρυνση του σκοπού της επιχείρησης, ώστε πλέον να στοχεύει και στην ανατροπή της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαν στη Συρία.

«Προσεγγίζουμε το θέμα αυτό από μια περιεκτική οπτική γωνία, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ασφαλών καταφυγίων και μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην περιοχή», ανέφερε στους New York Times πηγή από το γραφείο του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τουρκικά μαχητικά έπληξαν στόχους του PKK

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Hurriyet, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους του PKK στην νοτιοανατολική Τουρκία την Κυριακή, σύμφωνα με την Hurriyet. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αεροπορική επιχείρηση κατά των μαχητών του PKK (που η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκράτες») από τότε που ξεκίνησε η ειρηνευτική διαδικασία, προ διετίας.

Οι αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν «μεγάλες ζημιές» στο PKK, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο στρατός δεν έχει ακόμα σχολιάσει το ρεπορτάζ. Σύμφωνα με την Hurriyet, η επιδρομή αποφασίστηκε διότι μαχητές του PKK, εκμεταλλευόμενοι τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, απείλησαν να επιστρέψουν από το Ιράκ στην Τουρκία.

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, η επίθεση έγινε εν γνώσει του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.
Το περιστατικό έρχεται την ώρα που αυξάνεται η οργή των Κούδρων για τη μη επέμβαση της Τουρκίας ώστε να βοηθήσει τους κούρδους που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Κομπάνι, στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας,.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v