Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yellen: «Καμπανάκι» για αύξηση ανισότητας στις ΗΠΑ

Η ανισότητα διευρύνεται με ανησυχητικό ρυθμό στις ΗΠΑ, προειδοποίησε την Παρασκευή η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen. Μόνο τα υψηλότερα εισοδήματα κέρδισαν από την ανάκαμψη, ενώ η μεσαία τάξη παραμένει στάσιμη, τόνισε.

Yellen: «Καμπανάκι» για αύξηση ανισότητας στις ΗΠΑ

Η εισοδηματική ανισότητα στις ΗΠΑ είναι κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 100 ετών, δήλωσε την Παρασκευή η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, λέγοντας πως ανησυχεί ιδιαίτερα για την διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών και κατά πόσον συμβαδίζει με τις αμερικάνικες αξίες.

«Πιστεύω πως πρέπει να αναρωτηθούμε αν αυτή η τάση είναι συμβατή με τις αξίες που είναι ριζωμένες στην ιστορία του έθνους μας, μεταξύ των οποίων η μεγάλη αξία που αποδίδουν παραδοσιακά οι Αμερικανοί στην ισότητα ευκαιριών» σημείωσε.

«Τις τελευταίες δεκαετίες έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη άνοδος στην ανισότητα από τον 19 αιώνα και μετά από 40 χρόνια συρρίκνωσης της ανισότητας που ακολούθησαν την Μεγάλη Ύφεση» σημείωσε . «Με βάση ορισμένους υπολογισμούς, η ανισότητα στο εισόδημα και τον πλούτο βρίσκονται στα επίπεδα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί πριν από 100 χρόνια, αρκετά υψηλότερα από το μέσο όρο αυτής της περιόδου και πιθανότατα υψηλότερα από το μεγαλύτερο μέρος της αμερικάνικης ιστορίας ως τότε» πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το CNBC, σε ομιλία που έδωσε στην Βοστόνη η κ. Yellen ανέφερε ακόμα ότι ανησυχεί τόσο για την άνοδο των φοιτητικών δανείων όσο και για την πτώση στην δημιουργία νέων επιχειρήσεων. 

Η ίδια τόνισε πως το πλουσιότερο 5% διαθέτει τα δύο τρίτα του συνολικού πλούτου και ότι ενώ υπάρχουν σημαντικά κέρδη για τα υψηλότερα εισοδήματα, η μεγάλη πλειοψηφία παραμένει στάσιμη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v