Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κrugman: H Αmazon έχει γίνει επικίνδυνα ισχυρή

Η Amazon έχει αποκτήσει υπερβολικά μεγάλη δύναμη, εκτιμά ο Paul Krugman. Το τεράστιο μερίδιο αγοράς στις διαδικτυακές πωλήσεις βιβλίου και η σύγκριση με την Standard Oil του Rockfeller. Η κατάχρηση εξουσίας στη διαμάχη με τον εκδοτικό οίκο Hachette.

Κrugman: H Αmazon έχει γίνει επικίνδυνα ισχυρή

H Αmazon έχει αποκτήσει υπερβολικά μεγάλη δύναμη και την χρησιμοποιεί με τρόπο που βλάπτει τις ΗΠΑ, υποστηρίζει ο Paul Krugman.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος τονίζει ότι η ισχύς που έχει αποκτήσει η Amazon μπορεί να συγκριθεί με αυτήν που είχε αποκτήσει στις αρχές του 20ου αιώνα η Standar Oil του Rockfeller. «Η Amazon κυριαρχεί στις διαδικτυακές πωλήσεις βιβλίου, με μερίδιο αγοράς που μπορεί να συγκριθεί με αυτό της Standard Oil στην αγορά διύλισης όταν διαλύθηκε το 1911» γράφει, προσθέτοντας πως ακόμα και αν κοιτάξει κανείς τις συνολικές πωλήσεις η Amazon είναι μακράν ο μεγαλύτερος παίκτης.

Όπως γράφει ο κ. Krugman, η Αmazon δεν χρησιμοποιεί το μονοπώλιο της για να εκμεταλλευτεί τους καταναλωτές. Η εταιρεία του Jeff Bezos κρατάει χαμηλά τις τιμές, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την κυριαρχία της. Ωστόσο, έχει μεταφέρει την πίεση στους εκδότες, μειώνοντας το ποσό που πληρώνει για τα βιβλία τους. Με οικονομικούς όρους, σημειώνει ο Krugman, ηAmazon δεν λειτουργεί ως μονοπώλιο αλλά ως μονοψώνιο, ως ένας κυρίαρχος αγοραστής που έχει την δύναμη να πιέζει τις τιμές προς τα κάτω.

Σύμφωνα με τον κ. Krugman η δύναμη της Amazon στο μέτωπο αυτό είναι τεράστια, πολύ μεγαλύτερη από ότι δείχνουν τα νούμερα για το μερίδιο αγοράς της. Όπως υποστηρίζει, οι πωλήσεις βιβλίων βασίζονται στο θόρυβο γύρω από αυτά και στην διαφήμιση από στόμα σε στόμα. Οι αναγνώστες αγοράζουν ένα βιβλίο γιατί βρίσκεται στη λίστα με τα best-seller, γιατί γίνεται συζήτηση για αυτό ή γιατί το διαβάζουν άλλοι. Η Amazon έχει την εξουσία να σκοτώσει αυτόν τον θόρυβο. Αν η Amazon δεν έχει κάποιο βιβλίο, είναι λιγότερες οι πιθανότητες να ακούσουν για αυτό οι αναγνώστες.

Και η διαμάχη με τον εκδοτικό οίκο Hachette δείχνει πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να εμπιστευθούν την εξουσία αυτήν στην Amazon, υποστηρίζει ο κ. Krugman.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο ξέσπασε πόλεμος μεταξύ της Amazon και της Hachette, όταν η πρώτη απαίτησε μεγαλύτερο μερίδιο κερδών για τα βιβλία του εκδοτικού οίκου που πουλάει μέσω του ηλεκτρονικού της βιβλιοπωλείου. Όταν η Hachette αντέδρασε, η Amazon άρχισε να καθυστερεί τις παραδόσεις, να αυξάνει τις τιμές και να κατευθύνει τους αναγνώστες σε άλλους πελάτες.

«Δεν έχει να κάνει μόνο με τα χρήματα, αν και αυτό είναι σημαντικό. Μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους των εκδοτών η Amazon ζημιώνει τους συγγραφείς και τους αναγνώστες» γράφει ο ίδιος. Επιπλέον, ο κ. Krugman επικαλείται και το ζήτημα της χειραγώγησης του αναγνωστικού κοινού. Όπως τονίζει ο πόλεμος της Amazon κατά τις Hachette είναι επιλεκτικός, καθώς η πρώτη επέλεξε να αντιμετωπίσει ευνοϊκά το βιβλίο του Ρεπουμπλικανού Paul Ryan στον γαλλικό εκδοτικό οίκο και να μην καθυστερήσει τις παραδόσεις στους αγοραστές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v