Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Έμπολα βάζει «φρένο» σε αφρικανικές οικονομίες

Οι οικονομίες της Γουινέας, της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε κινούνται πλέον σε ρυθμούς Έμπολα. Και τα τρία κράτη της Δυτικής Αφρικής είναι ήδη φτωχά, ωστόσο η επιδημία θα μπορούσε να τα κάνει ακόμη φτωχότερα. Ποιοι τομείς απειλούνται.

Ο Έμπολα βάζει «φρένο» σε αφρικανικές οικονομίες

Μπορεί για την παγκόσμια οικονομία ο Έμπολα να είναι μία εν δυνάμει απειλή, αλλά για τις οικονομίες των χωρών που έχουν πληγεί από την επιδημία οι επιπτώσεις είναι καταστροφικές. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι σύντομα θα κάνουν την εμφάνιση τους οι συνέπειες κυρίως σε πρώτες ύλες και μέταλλα.

Το σίγουρο είναι ότι οι οικονομίες της Γουινέας, της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε κινούνται πλέον σε ρυθμούς Έμπολα. Και οι τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής είναι ήδη φτωχές, αλλά η επιδημία θα μπορούσε να τις κάνει ακόμη φτωχότερες. Η Σιέρα Λεόνε και η Λιβερία μόλις βγήκαν από εμφύλιους πολέμους και κατάφεραν να ξαναχτίσουν τις οικονομίες τους.

Η Λιβερία προσπαθεί να αναβιώσει το μεταλλευτικό της τομέα, που πριν από τον εμφύλιο πόλεμο αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ των εσόδων από εξαγωγές. Αλλά τώρα υπάρχουν φόβοι ότι ο Έμπολα θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η εκτεταμένη φτώχεια θα μπορούσε να αναγκάσει τους ανθρώπους να καταφύγουν στην εγκληματικότητα. Κάποιοι διεθνείς επενδυτές βλέπουν ότι το ξέσπασμα επιδημίας Έμπολα θα μπορούσε να βλάψει την οικονομική ανάκαμψη της Αφρικής τα τελευταία χρόνια.

«Η οικονομία της Σιέρα Λεόνε έχει συρρικνωθεί κατά 30%, λόγω του ιού Έμπολα», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Γεωργίας της χώρας. «Ο γεωργικός τομέας έχει επηρεαστεί περισσότερο από τον Έμπολα, επειδή η πλειοψηφία του λαού της Σιέρα Λεόνε -περίπου το 66%- είναι αγρότες», είπε.

Τα μπλόκα στους δρόμους από την αστυνομία και τον στρατό εμποδίζουν την κίνηση των αγροτών και των εργατών, καθώς και την προμήθεια αγαθών. Παράλληλα, πολλές γεωργικές εκμεταλλεύσεις στις περιοχές που πλήττονται έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ και το εμπόριο έχει παραλύσει. Επίσης, το γεγονός ότι η έξαρση του ιού συνέπεσε με την έναρξη της σεζόν σποράς για πολλά γεωργικά προϊόντα, αποτελεί έναν κίνδυνο για μελλοντικές ελλείψεις σε τρόφιμα, αλλά και για πιέσεις στις τιμές των τροφίμων.

Και ο φαύλος κύκλος με την αύξηση του πληθωρισμού, τη διολίσθηση του εθνικού νομίσματος και την έλλειψη ξένου συναλλάγματος, δεν είναι τόσο μακρινή προοπτική. Στη Γουινέα και στη Λιβερία οι οικονομικές προβλέψεις μπορεί να είναι λιγότερο καταστροφικές, αλλά εξακολουθούν να είναι ανησυχητικές.

Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι, ενώ ανέμενε αύξηση του ΑΕΠ στη Γουινέα κατά 4,5%, τώρα αναθεωρεί τις προβλέψεις της σε 3,5%. Η οικονομία της Λιβερίας προέβλεπε ανάπτυξη κατά 5,9%, αλλά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Amara Konneh είπε ότι αυτό δεν είναι πλέον ρεαλιστικό, λόγω της επιβράδυνσης του τομέα των μεταφορών και των υπηρεσιών και της αναχώρησης των αλλοδαπών εργαζομένων, λόγω του ιού Έμπολα.

Οι χώρες οι οποίες βρίσκονται στην ακτίνα της κρίσης έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή ορισμένων αγροτικών προϊόντων όπως είναι το κακάο, το σουσάμι, τα καρύδια αλλά και τα κάσιους. Ο φόβος ότι θα επηρεαστούν οι τιμές των προϊόντων αυτών είναι διάχυτος και αυτό έχει επιπτώσεις στις τιμές.

Για παράδειγμα, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα μπορεί να μη βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης του Έμπολα, αλλά ήδη καταγράφουν τις επιπτώσεις του στις τιμές του κακάο. Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της συγκομιδής, οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ανησυχούν. Αν η επιδημία εξαπλωθεί σε αυτούς τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς κακάο (πριν από την Ινδονησία και τη Νιγηρία), τότε οι τυχόν μετακινήσεις πληθυσμών θα μπορούσαν να περιορίσουν ή και να αναστατώσουν την εργασία της συγκομιδής.

Σημειώνεται ότι η Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία καλύπτει σχεδόν το 40% της παγκόσμιας προσφοράς του κακάο, συνορεύει με τη Γουινέα και τη Λιβερία, τις δύο χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό. Η Γκάνα, με το 20% της παγκόσμιας παραγωγής, δεν έχει κοινά σύνορα με χώρες που έχουν πληγεί.

Η Δυτική Αφρική είναι επίσης μεγάλη παραγωγός σουσαμιού και καρυδιών. Η τιμή του σουσαμιού μέχρι στιγμής παραμένει αμετάβλητη, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αγορές.

Ο ιός έχει επηρεάσει και την παραγωγή μεγάλων ορυχείων που λειτουργούν εκεί και τροφοδοτούν την παγκόσμια αγορά. Η μεγαλύτερη χαλυβουργία στον κόσμο Arcelor Mittal έχει αρχίσει να επηρεάζεται. Το σχέδιο επέκτασής της στα κοιτάσματα της Λιβερίας διακόπηκε, αφού πολλοί εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τις εργασίες τους λόγω «ανωτέρας βίας» και εγκατέλειψαν τη χώρα.

Το Simandou, στα δάση της ανατολικής Γουινέας, είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα σιδηρομεταλλεύματος στην Αφρική. Η εταιρία Vale, ο μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, είχε δραστηριοποιηθεί μέχρι τον Απρίλιο. Εγκατέλειψε τη χώρα και έθεσε τους εργάτες σε διαθεσιμότητα.

Μία μικρότερη βρετανική εταιρία, η London Mining, έχει απομακρύνει έναν αριθμό προσωπικού της από τη Σιέρα Λεόνε. Αλλά όπως και η Rio Tinto, η London Mining έχει επίσης δωρίσει χρήματα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού Έμπολα και την εκπαίδευση των τοπικών κοινοτήτων σχετικά με τον ιό.

 

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v