Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

M. Stanley: Η βουτιά του πετρελαίου απειλεί τη Ρωσία

Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για την Ρωσία, καθώς το πετρέλαιο και το αέριο αντιστοιχούν στα δύο τρίτα των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Ύφεση 2% αν η τιμή του πετρελαίου υποχωρήσει στα 80 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Morgan Stanley.

M. Stanley: Η βουτιά του πετρελαίου απειλεί τη Ρωσία

H Ρωσία θα δυσκολευτεί να αποφύγει την ύφεση αν οι τιμές του πετρελαίου υποχωρήσουν στα 80 δολάρια το βαρέλι και ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με μια οικονομική θεομηνία αν η τιμή πέσει κάτω από το επίπεδο αυτό.

Η τιμή του πετρελαίου Brent έχει υποχωρήσει από το υψηλό των 115 δολαρίων τον Ιούνιο στα 86 δολάρια. Η πτώση αυτή δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για την Ρωσία, καθώς το πετρέλαιο και το αέριο αντιστοιχούν στα δύο τρίτα των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Business Insider, η Morgan Stanley προβλέπει ότι κάθε «πτώση 10 δολαρίων στην τιμή του πετρελαίου σημαίνει 32,4 δισ. δολάρια πτώση στις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,6% του ΑΕΠ και σε απώλειες 19 δισ. δολάρια από τα έσοδα της κυβέρνησης».

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η πρόσφατη διολίσθηση του πετρελαίου μπορεί να έχει διαγράψει 4,8% του δυνητικού ΑΕΠ και να έχει εξαλείψει 60 δισ. δολάρια από τα έσοδα της ρωσικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η πτώση της τιμής στα 80 δολάρια το βαρέλι θα οδηγήσει το έλλειμμα της ρωσικής κυβέρνησης 2% υψηλότερα και η ρωσική οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση, με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 2% το 2015. Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει πιθανότητες 45% σύμφωνα με τον διεθνή οίκο.

Σε ένα λιγότερο πιθανό σενάριο, όπου η τιμή το πετρελαίου μπορεί να υποχωρήσει κοντά στα 50 δολάρια το βαρέλι, το ΑΕΠ μπορεί να συρρικνωθεί ως και κατά 6%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v