Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Iρλανδία: Άλμα 15% στις τιμές κατοικιών το Σεπτέμβριο

Στο Δουβλίνο ειδικότερα, οι τιμές των κατοικιών είναι 23,4% υψηλότερες σε σχέση με το 2013. Ωστόσο, παραμένουν αρκετά χαμηλότερα από το υψηλό του 2007. Φόβοι για νέα φούσκα.

Iρλανδία: Άλμα 15% στις τιμές κατοικιών το Σεπτέμβριο

Οι τιμές των κατοικιών στην Ιρλανδία κινήθηκαν υψηλότερα και τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας μηνιαία άνοδο 1,8%.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας, σε ετήσια βάση οι τιμές σημείωσαν άλμα 15%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από τότε που ξέσπασε η κρίση.

Στο Δουβλίνο ειδικότερα, οι τιμές των κατοικιών είναι 23,4% υψηλότερες σε σχέση με το 2013. Ωστόσο, παραμένουν αρκετά χαμηλότερα από το υψηλό του 2007. Όπως μεταδίδουν οι F.T., οι τιμές στο Δουβλίνο παραμένουν 39,6% κάτω από το υψηλό του 2007. Στην υπόλοιπη Ιρλανδία παραμένουν 44% χαμηλότερα.

Νωρίτερα τον Οκτώβριο η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας ανέφερε πως δεν φοβάται ότι η άνοδος των τιμών αποτελεί άμεση απειλή για το εύθραυστο τραπεζικό σύστημα, αλλά τόνισε πως θέλει να επιβάλλει νέους κανόνες στη χορήγηση στεγαστικών για να αποτρέψει τους αγοραστές να εκτεθούν σε υπερβολικό χρέος.

Τους πρώτους έξι μήνες του 2014 η ιρλανδική οικονομία αναπτύχθηκε με το εντυπωσιακό ρυθμό του 7,7%. Ωστόσο η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι μισθοί δεν έχουν ανέβει, κάτι που αυξάνει τους φόβους ότι οι τιμές δεν είναι βιώσιμες.

Υπενθυμίζεται ότι το κραχ στην αγορά κατοικίας της Ιρλανδίας ήταν από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με την πτώση από τα υψηλά του 2007 να ξεπερνά το 60%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v