Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Παραμένουν οι προκλήσεις για ιταλικές τράπεζες

Ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι οι αποκλίσεις στο outlook των τραπεζών της Ιταλίας και της Ισπανίας αντανακλούν διαφορές στο πιστωτικό ρίσκο, την κερδοφορία και την εγχώρια οικονομία.

Fitch: Παραμένουν οι προκλήσεις για ιταλικές τράπεζες

Οι προοπτικές για τις ιταλικές τράπεζες παραμένουν δύσκολες, εκτιμά σε έκθεση της η Fitch, στην οποία βλέπει βελτίωση του outlook των ισπανικών τραπεζών.

Ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι οι αποκλίσεις στο outlook των τραπεζών δύο χωρών αντανακλούν διαφορές στο πιστωτικό ρίσκο, την κερδοφορία και την εγχώρια οικονομία. Προειδοποιεί ωστόσο ότι τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων καθιστούν και τις ιταλικές και τις ισπανικές τράπεζες ευάλωτες σε καθοδικά ρίσκα. Όπως υπογραμμίζει η Fitch, ορισμένες από τις τράπεζες αυτές μπορεί να είναι ευάλωτες στα stress tests της ΕΚΤ.

Οι ισπανικές τράπεζες έχουν ενισχύσει τα κεφάλαια τους και έχουν προχωρήσει τα σχέδια αναδιάρθρωσης. Επίσης υπάρχουν σημάδια ότι σταθεροποιείται η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού στην Ισπανία, σημειώνει η Fitch. Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι ο δείκτης κόκκινων δανείων των ισπανικών τραπεζών θα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 και θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά.

Οι ιταλικές τράπεζες έχουν ενισχύσει και αυτές τα κεφάλαια τους, αλλά όχι τόσο ώστε να αντισταθμίσουν περαιτέρω αποδυνάμωση των στοιχείων ενεργητικού. Η Fitch δεν αναμένει ότι θα σταματήσει η ανοδική πορεία των κόκκινων δανείων, χωρίς σημαντικές πωλήσεις. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σε επίπεδα ρεκόρ και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς η οικονομία συνεχίσει να συρρικνώνεται.

Η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε ξανά το πρώτο εξάμηνο του 2014, μετά από μια από τις βαθύτερες υφέσεις μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Η Fitch προβλέπει οριακή συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2014 και μέτρια ανάπτυξη το 2015.

Στον αντίποδα η ισπανική οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει μετά από μια παρατεταμένη ύφεση και το 2015 θα είναι χρονιά εδραίωσης της ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v