Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει

Σαφή προειδοποίηση προς την ευρωζώνη απευθύνει η Standard & Poor’s. Ο οίκος υποστηρίζει πως η Γηραιά Ήπειρος μπαίνει σε μία «πεισματική φάση χαμηλής ανάπτυξης» και ζητά συνδυασμό υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής με μεταρρυθμίσεις.

S&P: Η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει

Τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει, αλλά η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει, αναφέρει η Standard & Poor’s σε έκθεσή της. Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως η οξεία φάση της κρίσης έχει περάσει χάρη στις κινήσεις του Μάριο Ντράγκι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την περιβόητη δέσμευσή του να πράξει οτιδήποτε χρειαστεί. Ο Moritz Kraemer ωστόσο, που υπογράφει την έκθεση της S&P, επισημαίνει ότι οι κινήσεις αυτές έχουν οδηγήσει σε εφησυχασμό πολιτικής.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: "Νομίζουμε ότι η ευρωζώνη μπαίνει σε μία πεισματική φάση χαμηλής ανάπτυξης καθώς συνεχίζεται η απομόχλευση και η παγκόσμια οικονομία αποδυναμώνεται. Τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει, αλλά η δύσκολη δουλειά να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες βρίσκεται μπροστά".

"Η νομισματική πολιτική μπορεί να βοηθήσει να σταθεροποιηθούν οι οικονομίες βραχυπρόθεσμα, αλλά μπορεί να είναι αντιπαραγωγική μακροπρόθεσμα εάν οδηγήσει σε εφησυχασμό της πολιτικής... Με τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά, ορισμένες κυβερνήσεις έχουν αναβάλει τις απαραίτητες, αλλά πολιτικά αντιδημοφιλείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς, που στοχεύουν στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής δυναμικής που δεν έχει πραγματοποιηθεί", αναφέρει στη σχετική έκθεση.

Η προοπτική τρίτης ύφεσης "διαταράσσει την αίσθηση ηρεμίας και επιτυχίας μεταξύ κάποιων αξιωματούχων" γράφει ο κ. Kraemer συμπληρώνοντας πως δεν βλέπει άμεση βελτίωση στον ορίζοντα. "Μόνο αφού το επίπεδο χρέους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα επιστρέψει στα κατάλληλα επίπεδα πιστεύουμε ότι θα μετριαστεί ο ρυθμός αποταμιεύσεων και θα επιστρέψει η ανάπτυξη και η ζήτηση", καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v