Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 52,2 ο συνολικός ΡΜΙ ευρωζώνης τον Οκτώβριο

Καλύτερα των προσδοκιών τα στοιχεία για τις δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα ευρωζώνης. Προβληματίζει όμως, η επιθετική μείωση τιμών από τις επιχειρήσεις, με το μεγαλύτερο ρυθμό από το Φεβρουάριο του 2010.

Στο 52,2 ο συνολικός ΡΜΙ ευρωζώνης τον Οκτώβριο

Θετική έκπληξη χαρακτηρίζονται τα στοιχεία της Markit για τον ιδιωτικό τομέα της ευρωζώνης που δείχνουν ανάπτυξη δραστηριοτήτων, αν και οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί επισημαίνοντας την επιθετική μείωση τιμών από τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε στο 52,2 τον Οκτώβριο, από 51,7 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters- έβλεπαν μικρότερη άνοδο στο 52. Σημειώνεται πως είναι ο 16ος μήνας που ο δείκτης βρίσκεται πάνω από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Ο δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο υπηρεσιών έμεινε αμετάβλητος στο 52,4 ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση στο 52. Ο δείκτης για τον κλάδο μεταποίησης ενισχύθηκε στο 50,7 από 50,3 το Σεπτέμβριο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση στο 49,9.

Ωστόσο, ο δείκτης νέων παραγγελιών έμεινε αμετάβλητος σε περιοχή συρρίκνωσης δραστηριοτήτων (κάτω από το 50) και συγκεκριμένα στο 49,3.  Παράλληλα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών μειώθηκε στο 56,2 από 59,3 τον προηγούμενο μήνα που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2013

«Ο συνολικός δείκτης ενισχύθηκε, αλλά υπάρχουν μηνύματα ότι μπορεί να επιδεινωθεί και πάλι. Πιο ανησυχητικό από όλα είναι η μείωση των νέων παραγγελιών» αναφέρει ο επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης της Markit, Κρις Γουίλιαμσον και συμπληρώνει: «Επίσης υπάρχει η πιο επιθετική μείωση τιμών από το αποκορύφωμα της χρηματοοικονομικής κρίσης γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για αποπληθωρισμό»

Σημειώνεται πως ο δείκτης τιμών βυθίστηκε στο 47,1 από 48,5 τον προηγούμενο μήνα και πλέον βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2010.

Ανεβάζει ταχύτητα η Γερμανία

Θετικά χαρακτηρίζονται τα στοιχεία της Markit για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Οι δείκτες ΡΜΙ δείχνουν σαφή ανάκαμψη για τον ιδιωτικό τομέα της Γερμανίας με ελπίδες για ανάκτηση της δυναμικής κατά το τέταρτο τρίμηνο. 

Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε τον Οκτώβριο στο 54,3 από 54,1 τον προηγούμενο μήνα. Για τον κλάδο μεταποίησης, ο δείκτης ΡΜΙ ανέκαμψε στο 51,8 από 49.9 τον προηγούμενο μήνα καταρρίπτοντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Για τον κλάδο υπηρεσιών, ο δείκτης υποχώρησε στο  54,8 από 55,7.

«Τα στοιχεία για τον κλάδο υπηρεσιών δείχνουν κάποια αρκετά ικανοποιητική ανάπτυξη στην εγχώρια αγορά και η μεταποίηση ευνοείται από αυτό" αναφέρει ο επικεφαλής ανάλυσης της Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

Σημειώνεται πως η Γερμανία κατέγραψε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε μπαράζ αρνητικών οικονομικών μεγεθών που δημιούργησαν ανησυχίες νέας επιβράδυνσης και ανάγκασαν την κυβέρνηση Μέρκελ να υποβαθμίσει τον ετήσιο στόχο ανάπτυξης

"Η εικόνα δεν είναι τόσο μαύρη όσο δείχνουν πολλά επίσημα στοιχεία για τη Γερμανία, αλλά δείχνει ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις 

Βαρίδι για την ευρωζώνη η Γαλλία

Αρνητική έκπληξη αποτελούν τα στοιχεία της Markit για τη γαλλική οικονοία καθώς δείχνουν σημαντική επιδείνωση των δραστηριοτήτων τον Οκτώβριο και μάλιστα στο χαμηλότερο επίπεδο 8 μηνών. Η πιο ανησυχητική εξέλιξη όμως, είναι πως οι γαλλικές επιχειρήσεις μειώνουν τις τιμές τους με το μεγαλύτερο ρυθμό 5ετίας,  καθώς  αποδυναμώνεται η εγχώρια ζήτηση.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός ΡΜΙ μειώθηκε τον Οκτώβριο στο 48, από 48,4 τον προηγούμενο μήνα. Είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο και φέρνει το δείκτη δραστηριοτήτων του γαλλικού ιδιωτικού τομέα μακριά από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων. «Δεδομένου ότι οι δημόσιες δαπάνες προφανώς συνεχίζουν να αυξάνονται στη Γαλλία, αυτό είναι πιθανότατα ένδειξη στασιμότητας στην οικονομία» εξηγεί ο επικεφαλής ανάλυσης της Markit, Κρις Γουίλιαμσον και συμπληρώνει: «Η Γαλλία είναι σαφώς ένας από τους βασικούς παίκτες που λειτουργεί ως βαρίδι στην ανάπτυξη της ευρωζώνης συνολικά»

Ο δείκτης ΡΜΙ για τον μεταποιητικό κλάδο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο δύο μηνών, στο 47,3 από 58,8 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές περίμεναν 48,5. Ο δείκτης για τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό 8 μηνών, στο 48,1 από 48,4, ενώ οι αναλυτές περίμεναν 48,2.

«Φαίνεται πως η κατάσταση επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται» αναφέρει ο Γουίλιαμσον.

Ο δείκτης τιμών κινήθηκε πτωτικά για 17ο διαδοχικό μήνα, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μειώνουν τις τιμές τους με το μεγαλύτερο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2009.

«Η μείωση τιμών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης γίνεται με τέτοιο ρυθμό που εντείνονται οι πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v