Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αερομεταφορές: Nέα δεδομένα φέρνει η αραβική συμμαχία

Τη δική της αεροπορική συμμαχία δημιούργησε η αεροπορική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Etihad Airways, η οποία μπαίνει δυναμικά σε ένα χώρο όπου έως τώρα κυριαρχούσαν εταιρείες από την Ευρώπη και την Αμερική.

Αερομεταφορές: Nέα δεδομένα φέρνει η αραβική συμμαχία

Τη συνεχώς αυξανόμενη ισχύ των εταιρειών του Αραβικού Κόλπου έρχεται να επιβεβαιώσει η κίνηση της Etihad Airways να προχωρήσει στη δημιουργία μιας νέας αεροπορικής συμμαχίας.

Ακολουθώντας τον... αεροδιάδρομο που ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια οι αεροπορικές της Ευρώπης και της Αμερικής, η εταιρεία των Αραβικών Εμιράτων με έδρα το Άμπου Ντάμπι δημιούργησε τη συμμαχία Etihad Airways Partners.

Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία που, όπως σημειώνει η εταιρεία, ενώνει αεροπορικές με κοινές ιδέες και με στόχο να προσφέρουν στους επιβάτες περισσότερες επιλογές μέσω της βελτίωσης των δικτύων και των χρονοδιαγραμμάτων, καθώς και αυξημένα οφέλη στους τακτικούς επιβάτες.

Τη βάση της νέας συμμαχίας αποτελούν αρχικά έξι εταιρείες, η airberlin, η Air Serbia, η Air Seychelles, η ινδική Jet Airways, η Darwin Airline, η οποία έχει την έδρα της στην Ελβετία, και η Etihad Airways.

Το νέο συμμαχικό σχήμα είναι ανοικτό σε οποιαδήποτε αεροπορική επιθυμεί να συμμετάσχει. Μάλιστα σημειώνεται ότι κάθε αεροπορική εταιρεία μπορεί να ενταχθεί στην Etihad Airways Partners, ακόμη και αν είναι μέρος μιας υπάρχουσας συμμαχίας. Εξάλλου η airberlin, που συμμετέχει στο σχήμα Etihad Airways Partners είναι και μέλος της αεροπορικής συμμαχίας oneworld.

Λειτουργικές συνέργειες και οικονομίες κλίμακας

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στο νέο σχήμα προσδοκούν ότι η συνεργασία αυτή θα τους αποφέρει σημαντικά οφέλη σε επίπεδο λειτουργικών συνεργειών και οικονομιών κλίμακας π.χ. με κοινές συμβάσεις υπηρεσιών και προμηθειών, τις εκπαιδεύσεις των πληρωμάτων τους κ.λπ. Επίσης θα διευρυνθούν σημαντικά οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες.

Η κίνηση της Etihad να προχωρήσει στη σύσταση μιας νέας αεροπορικής συμμαχίας δεν αποτέλεσε έκπληξη καθώς τα τελευταία χρόνια οι αραβικές αεροπορικές έχουν κατορθώσει να κατακτήσουν ιδιαίτερα ζηλευτή θέση στο παγκόσμιο αεροπορικό γίγνεσθαι.

Όλοι οι παράγοντες του αεροπορικού χώρου τα τελευταία χρόνια επισημαίνουν ότι το βάρος της συγκεκριμένης αγοράς μετατοπίζεται από την Αμερική και την Ευρώπη στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου και την Ασία. Η τάση αυτή αναμένεται ότι θα γίνει πολύ εντονότερη τα επόμενα χρόνια όταν και υπολογίζεται πως θα αυξηθεί η βαρύτητα της αγοράς της Κίνας με την ανάδειξη νέων αεροπορικών εταιριών και κόμβων.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, τα επόμενα χρόνια η εκρηκτική άνοδος της μεσαίας τάξης στην Ασία θα αλλάξει τα δεδομένα στην παγκόσμια αεροπορική αγορά, ενώ σημαντικά μερίδια αναμένεται ότι θα έχουν στο μέλλον και οι αναδυόμενες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v