Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Reuters: Οι φτωχοί Μαδριλένοι τρέμουν την Goldman Sachs

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να βρεθούν στο δρόμο βρίσκονται εκατοντάδες ένοικοι κοινωνικών κατοικιών στη Μαδρίτη. Πως οι αλλαγές στη νομοθεσία για τις εξώσεις προσέλκυσαν επενδυτές σαν την Goldman Sachs. Οι όροι για την μη αλλαγή των συμβολαίων και οι καταγγελίες κατά των τοπικών αρχών.

Reuters: Οι φτωχοί Μαδριλένοι τρέμουν την Goldman Sachs

Την περασμένη χρονιά οι τοπικές αρχές της Μαδρίτης πούλησαν περίπου 5.000 ενοικιαζόμενες κατοικίες σε επενδυτές private equity, μεταξύ των οποίων η Goldman Sachs και η Blackstone.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ενοικιαστές είχαν λάβει διαβεβαιώσεις πως οι όροι των ενοικίων θα παραμείνουν οι ίδιοι. Ωστόσο, καθώς λήγουν τα συμβόλαια, ορισμένοι έχουν λάβει αιτήματα για υψηλότερα ενοίκια, έχουν απειληθεί με έξωση ή έχουν μετακομίσει.

Το βρετανικό πρακτορείο επισημαίνει πως οι ξένοι επενδυτές έχουν αγοράσει περίπου το 15% των κοινωνικών κατοικιών στη Μαδρίτη.

Tα διαμερίσματα πουλήθηκαν από δύο κρατικές υπηρεσίες. Η μία εξ αυτών, η υπηρεσία κοινωνικής στέγασης του δήμου της Μαδρίτης, ανέφερε στο Reuters πως οι πωλήσεις ήταν αναγκαίες για την αποπληρωμή του χρέους αλλά δεν απάντησε σε ερώτηση για τον αριθμό των ενοικιαστών που επηρεάζονται από την πώληση. Η άλλη, η υπηρεσία της τοπικής κυβέρνησης γνωστή ως IVIMA, πούλησε διαμερίσματα στην Goldman Sachs International και στην Azora, μια ισπανική εταιρεία private equity. H ισπανική εταιρεία έστησε με την σειρά της μια εταιρεία για την διαχείριση των διαμερισμάτων, την Encasa Cibeles.

«Καμία αλλαγή στους όρους των συμβολαίων»

Εκπρόσωπος της Εncasa Cibeles ανέφερε στο Reuters πως η εταιρεία σέβεται όλα τα ενεργά συμβόλαια, συμπεριλαμβανομένων και όσων προβλέπουν μείωση του ενοικίου. Μόλις λήξουν τα συμβόλαια τότε εξετάζει τον κάθε ένοικο ξεχωριστά. «Εξώσεις γίνονται μόνο σε έναν πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων» σημείωσε ο εκπρόσωπος. «Η προτεραιότητα μας είναι να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη και το κάνουμε αυτό με μια ομάδα κοινωνικών λειτουργών, που προσπαθούν να βοηθήσουν τους πιο αδύναμους» πρόσθεσε.

Ο Pablo Sola, εκπρόσωπος της IVIMA, ανέφερε πως το ντιλ είναι υποδειγματικό και ότι η IVIMA πραγματοποιεί συναντήσεις με την Encasa Cibeles κάθε εβδομάδα για να διασφαλίσουν «πως καμία οικογένεια που δεν έχει να πληρώσει» δεν οδηγείται στην έξωση. «Η κυβέρνηση της Μαδρίτης δεν αδιαφορεί για την διαχείριση αυτών των διαμερισμάτων. Ακολουθούμε την διαδικασία για να αποφύγουμε την έξωση οποιασδήποτε οικογένειας με οικονομική δυσκολία» πρόσθεσε.

Ο οικονομολόγος Miguel Hernandez υποστήριξε ότι οι ξένοι επενδυτές παίζουν σημαντικό ρόλο, προσφέροντας ρευστό στο δημόσιο. «Αυτά τα funds μπορεί να φαίνεται ότι δρουν σαν γεράκια, αλλά επίσης βοηθούν και το σύστημα, γιατί οι διοικήσεις τους είχαν πολύ λίγες επιλογές για να βρουν τα χρήματα που είχαν ανάγκη» τόνισε ο κ. Hernandez, καθηγητής στο IE Business School.

Χαλάρωση κανονισμών για τις εξώσεις

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, μετά την φούσκα στην αγορά ακινήτων της Ισπανίας, ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για κοινωνική στέγαση κατέρρευσε από τα 1,4 δισ. ευρώ το 2008 στα 800 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τις τοπικές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε περικοπές και να εξετάσουν την λύση των ιδιωτικοποιήσεων. Για να προσελκύσει ξένους επενδυτές, η κυβέρνηση της Μαδρίτης άλλαξε τους κανονισμούς για τα ενοίκια, κάνοντας πιο εύκολες τις εξώσεις. Η κίνηση είχε αποτελέσματα, καθώς οι επενδύσεις της Ισπανίας στο real estate αυξήθηκαν την περασμένη χρονιά 12 φορές, στα 5,2 δισ. ευρώ.

Εμπιστευτικό έγγραφο της PriceWaterhouseCoopers που συντάχθηκε το Μάιο του 2013 για το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η μονάδα κοινωνικής στέγασης του δήμου δεν ήταν βιώσιμη. Τον Ιούλιο του 2013 ο δήμος πούλησε 1.860 ιδιοκτησίες σε fund της Blakcstone και της ισπανικής Magic Real Estate. Η μέση τιμή για κάθε διαμέρισμα ήταν στα 67.200 ευρώ.

Η υπηρεσία ανέφερε πως οι πωλήσεις ήταν κρίσιμες για την αποπληρωμή του χρέους της. Η αριστερή αντιπολίτευση στο δήμο υποστήριξε πως είναι έγκλημα. H Blackstone και η Magic Real Estate αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Μετά από λίγες εβδομάδες η IVIMA πούλησε 2.935 επιπλέον διαμερίσματα στην Goldman Sachs και την Azora, για περίπου 68.500 ευρώ.

Σύμφωνα με το Reuters, η Goldman και η Blackstone πλήρωσαν περίπου 970 ευρώ το τετραγωνικό για τα διαμερίσματα που αγόρασαν. «Η τιμή είναι πολύ χαμηλή» ανέφερε μεσίτης στο πρακτορείο.

Η Goldman κινήθηκε για την αγορά των διαμερισμάτων στη Μαδρίτη, μετά από αντίστοιχη συμφωνία στη Γερμανία, ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή στο Reuters. Η Goldman είδε το προφίλ των ενοίκων και εξέτασε κατά πόσον τα διαμερίσματα δεν είχαν σωστή διαχείριση όσον αφορά την απόδοση και αν μια νέα ιδιοκτησία θα μπορούσε να αυξήσει τα ενοίκια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v