Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Προειδοποιεί για νέα ύφεση στην ευρωζώνη

Έκκληση στους ηγέτες της ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα για να αποφευχθεί μια νέα ύφεση, απηύθυνε ο Μάριο Ντράγκι. Τόνισε την ανάγκη για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, υγιή δημοσιονομικά και εξυγίανση των τραπεζών.

Ντράγκι: Προειδοποιεί για νέα ύφεση στην ευρωζώνη

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε την Παρασκευή τους ηγέτες της ευρωζώνης ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα αν θέλουν να αποφύγουν την διολίσθηση σε νέα ύφεση. 

«Αποφύγαμε την κατάρρευση του ευρώ με κοινή προσπάθεια. Τώρα ο στόχος μας πρέπει να είναι να δράσουμε από κοινού για να αποφύγουμε να ξανακυλήσουμε σε ύφεση» ανέφερε ο κ. Ντράγκι στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες. «Η ελπίδα δεν είναι στρατηγική» τόνισε.

Ο ίδιος τόνισε πως μια περιεκτική στρατηγική για την ανάπτυξη της οικονομίας πρέπει να περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως η νομισματική πολιτική αποτελεί μόνο ένας από τους τέσσερις πυλώνες ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την οικονομική ανάκαμψη. Οι άλλοι τρεις πυλώνες περιλαμβάνουν την προώθηση μεταρρυθμίσεων, την δημοσιονομική προσαρμογή και τον έλεγχο της κατάστασης των τραπεζών. 

Δήλωση στήριξης από Μέρκελ

H Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για την έκκληση που απηύθυνε στους ηγέτες της ευρωζώνης να πάρουν μέτρα για την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Μάριο Ντράγκι που κράτησε άλλη μια φορά τον καθρέφτη για μας» ανέφερε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, μια μέρα αφότου δημοσίευμα του Reuters έκανε λόγο για σοβαρές εντάσεις στις σχέσεις Βερολίνου και Ντράγκι.

«Η νομισματική πολιτική μπορεί να κάνει κάποια πράγματα, αυτή είναι η δουλειά της ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αλλά αν η δημοσιονομική πολιτική δεν δράσει συγχρονισμένα, αν δεν βελτιώσουμε τις οικονομικές μας πολιτικές, την ανταγωνιστικότητα μας και το επενδυτικό κλίμα, τότε δεν θα βγούμε από αυτήν την δυσάρεστη θέση» πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ίδια τόνισε πως οι ηγέτες εξέφρασαν την ξεκάθαρα πρόθεση τους να κάνουν ότι είναι δυνατό για να ενισχύσουν την οικονομία.

Σε ερώτηση για τις σχέσεις της κυβέρνησης της με τον κ. Ντράγκι η κ. Μέρκελ απάντησε: «Η ΕΚΤ εργάζεται ανεξάρτητα από εμάς και για εμάς στη Γερμανία αυτό είναι πολύ σημαντικό, αλλά θέλω να πω ξεκάθαρα ότι πραγματικά εκτιμώ τον τρόπο που ο κ. Ντράγκι συμμετέχει στις συζητήσεις για την περαιτέρω εξέλιξη της ευρωζώνης».

«Βασίζομαι στην καλή συνεργασία με την ΕΚΤ στους τομείς που αφορούν εμένα και εμάς ως ηγέτες» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v