Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Αναβάθμισε την Κύπρο σε «Β+» από «Β»

Η οικονομική επίδοση της Κύπρου τους τελευταίους έξι μήνες είναι καλύτερη από ότι αναμενόταν, εκτιμά η S&P. Ισχυρή η δέσμευση της κυβέρνησης στην εφαρμογή του προγράμματος, τονίζει. Αναμένει ύφεση 3% το 2014, μικρότερη από ότι αναμενόταν.

S&P: Αναβάθμισε την Κύπρο σε «Β+» από «Β»

H S&P αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε ξένο και τοπικό νόμισμα σε «Β+» από «Β», θέτοντας σταθερό outlook.

Η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης ότι η οικονομική και δημοσιονομική επίδοση της Κύπρου τους τελευταίους έξι μήνες είναι καλύτερη από ότι αναμενόταν. Όπως αναφέρει η S&P στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στη δημοσιονομική προσαρμογή, μαζί με την βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους έχει στηρίξει την βελτιωμένη οικονομική της επίδοση.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οικονομική επίδοση της Κύπρου πηγάζει από την σχετική ευελιξία στις αγορές απασχόλησης και αγαθών, την αντοχή του τομέα υπηρεσιών και το σχετικά χαμηλό φορολογικό βάρος.

H S&P τονίζει ακόμα ότι η Κύπρος έχει εφαρμόσει τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές και προβλέπει ότι το πρόγραμμα διάσωσης θα παραμείνει σε τροχιά.

Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Κύπρου θα συρρικνωθεί κατά 3% το 2014, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 3,8%, λόγω της καλής απόδοσης του τουριστικού τομέα και της αντοχής του τομέα υπηρεσιών. Σύμφωνα με την S&P οι αποταμιεύσεις και η σταδιακή αφαίρεση των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίου ελάττωσαν τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v