Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένοι οι αναλυτές για το ενδεχόμενο QE

Η Goldman Sachs βλέπει μια στις τρεις πιθανότητες για ένα QE, η Morgan Stanley ανεβάζει τις πιθανότητες στο 40% και η JP Morgan στο 50%. Στον αντίποδα, η HSBC, η Barclays και η BofA περιλαμβάνουν το QE στο βασικό τους σενάριο, ενώ η Citigroup εκτιμά ότι μπορεί να γίνει πριν το τέλος του έτους.

Διχασμένοι οι αναλυτές για το ενδεχόμενο QE

Οι οικονομικοί αναλυτές είναι διχασμένοι για τις πιθανότητες να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ένα QE, καθώς οι προβλέψεις πρέπει να λάβουν υπόψη την αδύναμη ανάπτυξη και τον χαμηλό πληθωρισμό σε συνδυασμό με την αποστροφή της Γερμανίας σε κάθε μορφή ποσοτικής χαλάρωσης και σε πρακτικές δυσκολίες γύρω από τις πιθανότητες επιτυχίας ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Η Goldman Sachs βλέπει μια στις τρεις πιθανότητες για ένα QE, η Morgan Stanley ανεβάζει τις πιθανότητες στο 40% και η JP Morgan στο 50%. Στον αντίποδα, η HSBC, η Barclays και η BofA περιλαμβάνουν το QE στο βασικό τους σενάριο, ενώ η Citigroup εκτιμά ότι μπορεί να γίνει πριν το τέλος του έτους.

Το Bloomberg συγκεντρώνει τις εκτιμήσεις των ξένων οίκων από εκθέσεις και συνεντεύξεις αναλυτών:

Huw Pill, Goldman Sachs: «Ένα QE με κρατικά ομόλογα δεν περιλαμβάνεται στο βασικό μας σενάριο, το οποίο βλέπει αδύναμη οικονομική δραστηριότητα και παραμονή του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα. Πιστεύουμε ότι οι μαύρες προβλέψεις για την ευρωζώνη είναι λίγο υπερβολικές.

Joerg Kraemer, Commerzbank: «Είμαστε μια από τις πρώτες τράπεζες που προέβλεψαν στο τέλος Αυγούστου ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μεγάλης έκτασης αγορές κρατικών ομολόγων, εκτιμώντας ότι αυτό θα συμβεί στην αρχή της επόμενης χρονιάς και όχι της φετινής. Τώρα είναι πολύ πιο πιθανό να δράσει η κεντρική τράπεζα πριν το τέλος του έτους. Οι ανησυχίες για την οικονομία που προκάλεσαν την πτώση στις μετοχές, κάνουν ακόμα πιο πιθανή μια μείωση της πρόβλεψης της ΕΚΤ για την ανάπτυξη του 2015 στο 1,6%».

David Mackie, JPMorgan Chase: «Πιστεύουμε ότι η επόμενη κίνηση στην πραγματική οικονομία είναι μια βελτίωση, οπότε κρατάμε την ελπίδα για μια βελτίωση. Πιστεύουμε ότι έχουμε περάσει το χαμηλό του πληθωρισμού και ότι η δυναμική του πληθωρισμού βελτιώνεται από τα ακραία χαμηλά επίπεδα, οπότε το βασικό σενάριο για τα macro φαίνεται καλύτερο».

Elga Bartsch, Morgan Stanley: «Αν η ΕΚΤ, αντίθετα από τις εκτιμήσεις μας, ξεκινήσει ένα QE την επόμενη χρονιά, αναμένουμε ότι θα επιμείνει σε μια πιο φιλική για την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική, ισχυρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επιμονή στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Οι ανησυχίες αυτές θα αντιμετωπιστούν με την σύνδεση των αγορών ομολόγων με συγκεκριμένες προϋποθέσεις». 

Ruben Segura-Cayuela, BofA Merrill Lynch: “Bλέπουμε το σενάριο ενός QE κρατικών ομολόγων ως αναπόφευκτο για το 2015. Το βασικό μας είναι αυτό μιας απογοητευτικής οικονομικής ανάκαμψης και χαμηλού πληθωρισμού και ενός πακέτου μέτρων που δεν θα έχουν κάποιο αντίκτυπο στην οικονομία τους επόμενους έξι μήνες, εκτός από κάποια κίνηση στην συναλλαγματική ισοτιμία».

Janet Henry, HSBC: «Ο φόβος του αποπληθωρισμού είναι πιο μεγάλος από ποτέ για την ευρωζώνη. Η ανάπτυξη είναι για άλλη μια φορά απογοητευτική, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν υποχωρήσει και η ΕΚΤ συνεχίζει τις προσπάθειες να σώσει την κατάσταση. Διατηρούμε την πρόβλεψη ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε QE στις αρχές του 2015, σε μια προσπάθεια να επιτύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό».

Ebrahim Rahbari, Citigroup: «Συνεχίζουμε να περιμένουμε ένα πρόγραμμα QE, το οποίο θα εστιάζει κυρίως στα κρατικά ομόλογα, το οποίο θα ανακοινωθεί στα τέλη του 2014 ή τις αρχές του 2015».

Mark Wall, Deutsche Bank: «Η σταθερότητα των τιμών είναι ο βασικός στόχος της πολιτικής της ΕΚΤ και τα καθοδικά ρίσκα στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό τους επόμενους έξι μήνες κάνουν πιο πιθανό ένα QE σε κρατικά ομόλογα».

Peter Vanden Houte, ING Groep: «Καθώς είναι το πιο εύκολο να εφαρμοστεί από κρατική σκοπιά και δίνει την δυνατότητα για μεγάλες αγορές, η ΕΚΤ δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει την πορεία της αγοράς κρατικών ομολόγων, πιθανότατα το πρώτο τρίμηνο του 2015».

Philippe Gudin, Barclays: «Η ΕΚΤ θα πρέπει να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού σε κρατικά ομόλογα ως το πρώτο τρίμηνο του 2015».

Michala Marcussen, Societe Generale SA: «Η ΕΚΤ μπορεί να εκτελέσει ένα ολοκληρωμένο QE. Καθώς οδεύουμε προς το 2015, βλέπουμε δύο πιθανές αιτίες για την έναρξη ενός QE. Πρώτον, αποπληθωρισμός στον πυρήνα. Βλέπουμε πιθανότητα 15% για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεύτερον, η συνέχιση του “lowflation”, παραμονή της ανάπτυξης και του πληθωρισμού στο 0% με 1%. Βλέπουμε πιθανότητα 20% για ένα τέτοιο σενάριο».

Richard Barwell, Royal Bank of Scotland Group Plc: «Φαίνεται να υπάρχει μια σειρά προτεραιότητας εδώ, με τις αγορές εταιρικών ομολόγων να έρχονται μπροστά από τις αγορές κρατικών ομολόγων όσον αφορά την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ».

Reinhard Cluse, UBS AG: «Δεδομένης των σημαντικών μέτρων χαλάρωσης που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, πιστεύουμε ότι η πιθανότητα ενός QE κρατικών ομολόγων είναι περιορισμένη, τουλάχιστον για τα επόμενα τρίμηνα».

Nick Kounis, ABN Amro Bank NV: «Δεν πιστεύουμε ότι το QE κρατικών ομολόγων είναι το πιο πιθανό σενάριο. Οι περισσότεροι δείκτες υποδεικνύουν μια μέτρια ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης και μια σταδιακή άνοδο του πληθωρισμού, που θα παραμείνει κάτω από το 2% για αρκετό διάστημα»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v