Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις ΒΒΒ+ για Ιταλία - Ισπανία

«Καμπανάκι» για την ιταλική οικονομία από την Fitch που προβλέπει πτώση του ΑΕΠ το 2014 και διατήρηση της ανεργίας πάνω από το 12% έως το 2016. Ισχυρή αύξηση του ισπανικού ΑΕΠ βλέπει ο οίκος, προβλέποντας ωστόσο ότι ο στόχος του ελλείμματος δεν θα επιτευχθεί.

Fitch: Επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις ΒΒΒ+ για Ιταλία - Ισπανία

Σε επιβεβαίωση της αξιολόγησης ΒΒΒ+ και του σταθερού outlook της αξιολόγησης της Ιταλίας προχώρησε ο οίκος Fitch. 

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η ιταλική οικονομία βρίσκεται σε παρατεταμένη υποχώρηση και οι αναπτυξιακές προοπτικές είναι αδύναμες. Το Ιταλικό ΑΕΠ βρίσκεται 9% χαμηλότερα από τα υψηλά του 2008 ενώ εμφάνισε νέα πτώση στο πρώτο εξάμηνο του 2014, σε αντίθεση με τις προσδοκίες μικρής ανάκαμψης. 

Η Fitch προβλέπει μείωση 0,2% του ΑΕΠ το 2014 και επιστροφή σε ήπια ανάπτυξη (0,6%) το 2015, με την ανεργία ωστόσο να παραμείνει πάνω από το 12% έως το 2016.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι το ιταλικό αξιόχρεο υποστηρίζεται από μια οικονομία που χαρακτηρίζεται από μεγάλη κλίμακα, υψηλή προστιθέμενη αξία και σημαντική διασπορά, με ήπια επίπεδα χρέους στον ιδιωτικό τομέα και ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

Εν τω μεταξύ, ο οίκος επιβεβαίωσε και την αξιολόγηση ΒΒΒ+ για την Ισπανία, με σταθερό outlook. Όπως αναφέρει, μετά την ισχυρή δημοσιονομική προσαρμογή του 2012-3, η άνοδος στην εγχώρια ζήτηση βοηθά να περιοριστεί περαιτέρω το έλλειμμα προϋπολογισμού εφέτος και το 2015.

Προβλέπει ωστόσο ότι ο στόχος της υποχώρησης του ελλείμματος στο 4,2% το 2015 δεν θα επιτευχθεί ενώ το χρέος θα ανέλθει στο ανώτατο σημείο του, στο 102% του ΑΕΠ το 2016.

Επίσης, η Fitch ενισχύει τις προβλέψεις της για την οικονομία, βλέποντας αύξηση του ισπανικού ΑΕΠ κατά 1,3% το 2014 και 1,7% το 2015.    

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v