Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Γιορτή» στην Κύπρο για τα αποτελέσματα του stress tests

Τα θετικά αποτελέσματα των stress test για τις τράπεζες «χαρίζουν» αισιοδοξία στην κυπριακή κυβέρνηση. Οι προσδοκίες των τραπεζιτών. Τι ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος.

«Γιορτή» στην Κύπρο για τα αποτελέσματα του stress tests

Χαμόγελα αισιοδοξίας απέφεραν τα αποτελέσματα των τραπεζικών stress tests στην Κύπρο, καθώς:

• Η Τράπεζα Κύπρου δεν θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια, μετά το ένα δισ. ευρώ που άντλησε τους προηγούμενους μήνες μέσα από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

• Με πλεόνασμα κεφαλαίων βγήκε ο Συνεργατισμός, με αποτέλεσμα σημαντικό απόθεμα κεφαλαίων που υπήρχε ως «μαξιλάρι» για ενδεχόμενη στήριξη των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων να φαίνεται πως... περισσεύει (μείωση δημοσίου χρέους).

• Η Ελληνική Τράπεζα καλείται -μετά τις μετατροπές αξιογράφων- να προχωρήσει σε ΑΜΚ 105 εκατ. ευρώ, όταν οι (ιδιώτες) βασικότεροι μέτοχοί της, είχαν δρομολογήσει μια σχετική έκδοση εδώ και μήνες και μάλιστα φαίνεται πως θα καλύψουν τουλάχιστον ένα μέρος της έκδοσης.

Ο πρώτος πάντως που πανηγυρίζει στην Κύπρο για τα αποτελέσματα των τραπεζικών stress tests είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, καθώς λόγω του θετικού αποτελέσματος στον Συνεργατισμό και του νέου τρόπου υπολογισμού του ΑΕΠ, βλέπει το δημόσιο χρέος της χώρας να περιορίζεται στο 105% του ΑΕΠ έναντι προηγούμενης επίδοσης 126%.

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους προσδοκούν ότι μετά τα θετικά αποτελέσματα των ελέγχων της ΕΚΤ, οι πολίτες της χώρας θα επιστρέψουν στα γκισέ των τραπεζών και θα καταθέσουν χρήματα που μέχρι σήμερα έχουν τοποθετημένα σε θυρίδες, σεντούκια και στρώματα.

Και φυσικά οι Κύπριοι επιχειρηματίες καλούν τις τράπεζες να δώσουν ρευστότητα στην οικονομία και να περικόψουν τα επιτόκια χορηγήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v