Greenspan: Η αύξηση επιτοκίων θα προκαλέσει αναστάτωση

Ο Alan Greenspan υποστήριξε ότι η ποσοτική χαλάρωση της Fed δεν πέτυχε τον στόχο να τονώσει τη ζήτηση. Γιατί προβλέπει αναστάτωση στις αγορές από την αύξηση επιτοκίων.

Greenspan: Η αύξηση επιτοκίων θα προκαλέσει αναστάτωση

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν μπορεί να βγει από την διευκολυντική νομισματική πολιτική χωρίς να προκαλέσει αναστάτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε την Τετάρτη ο πρώην επικεφαλής της Fed, Alan Greenspan.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, ο κ. Greenspan ρωτήθηκε για το αν η Fed μπορεί να σχεδιάσει μια έξοδο χωρίς να προκαλέσει κρίση.  Ο κ. Greenspan απάντησε ότι δεν του αρέσει η λέξη «κρίση» και ότι η «αναστάτωση» είναι ένα καλό υποκατάστατο.

Στη συνέχεια απάντησε πως δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό.

Σημειώνεται ότι τα επιτόκια της Fed έχουν παραμείνει κοντά στο μηδέν από τον Δεκέμβριο του 2008 και οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν διαμηνύσει ότι θα τα αυξήσουν την επόμενη χρονιά.

Ο πρώην πρόεδρος της Fed αρνήθηκε να πει πότε πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια η Fed.

Σήμερα το βράδυ η κεντρική τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει την λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, ο κ. Greenspan υποστήριξε ότι η ποσοτική χαλάρωση της Fed δεν πέτυχε τον στόχο να τονώσει τη ζήτηση. Ο πληθωρισμός έχει ακινητοποιηθεί, γιατί έχει ακινητοποιηθεί και η ζήτηση.

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε πως η ποσοτική χαλάρωση είχε τεράστια επιτυχία στην διατήρηση της απόδοσης των μακροπρόθεσμων στοιχείων ενεργητικού σε χαμηλά επίπεδα.

«Δεν είχε επιτυχία όσον αφορά τη ζήτηση, γιατί οι τράπεζες απλά παρκάρουν τα αποθέματα στην κεντρική τράπεζα. Απλά τα αφήνουν και κάθονται. Μέχρι να γίνει αυτό, δεν μπορείς να τονώσεις την οικονομική δραστηριότητα» υπογράμμισε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v