Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Barclays: Προβλέψεις £500 εκατ. για πρόστιμα

Καλύτερα των προσδοκιών αποδεικνύονται τα αποτελέσματα τριμήνου της Barclays. Η τράπεζα ορίζει προβλέψεις 500 εκατ. για να καλύψει το σκάνδαλο χειραγώγησης στην αγορά συναλλάγματος. Η πολύκροτη αγωγή του Σαουδάραβα επιχειρηματία που ζητά αποζημίωση 10 δισ. δολ.

Barclays: Προβλέψεις £500 εκατ. για πρόστιμα

Η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θέτει προβλέψεις ύψους 500 εκατομμυρίων στερλινών για να καλύψει το νομικό κόστος που ενδεχομένως να προκύψει από το πολύκροτο σκάνδαλο χειραγώγησης της αγοράς συναλλάγματος.

Τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου πάντως, ήταν απροσδόκητα ενθαρρυντικά καθώς η τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση στα προ φόρων κέρδη που άγγιξαν τα 1,2 δισ. στερλίνες.«Αυτά τα αποτελέσματα, με αύξηση προ φόρων κερδών κατά 5%, δείχνουν την σταθερή πρόοδο για τις δεσμεύσεις που έχουμε ανακοινώσει για το 2016 και επιδεικνύουν ότι η στρατηγική μας απόφαση για εξισορρόπηση της Barclays έχει δημιουργήσει κάποια ισχύ στον όμιλο» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Antony Jenkins.

"Αυτά είναι καλά αποτελέσματα" αναφέρει ο αναλυτής Andrew Coombs της Citigroup και συμπληρώνει: "Η Barclays βρίσκεται σε μεταβατική βάση, από την επενδυτική τραπεζική στη λιανική τραπεζική".  Στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής, τα προ φόρων κέρδη μειώθηκαν στα 285 εκατ. στερλίνες από 465 εκατ. στερλίνες το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. 

Η Barclays πάντως, βρέθηκε και στο στόχαστρο Σαουδάραβα επιχειρηματία, ο οποίος έχει ασκήσει αγωγή ζητώντας αποζημίωση 10 δισ. δολ. Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας κάνει λόγο για «διαφθορά». Πρόκειται για τον Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ίσα Αλ Τζαμπέρ, ιδιοκτήτη των ομίλων MBI International και Jadawel International που δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό κλάδο και το real estate.

Ο επιχειρηματίας υποστηρίζει πως η Barclays τον «πρόδωσε» συνάπτοντας μυστική συμφωνία με την κυβέρνηση του Ριάντ που έπληττε τα συμφέροντα της Jadawel, «ώστε να αποσπάσει η ίδια η τράπεζα μία σπάνια και προσοδοφόρα άδεια για να διεξάγει τραπεζικές εργασίες στη Σαουδική Αραβία». Στην αγωγή αναφέρεται συγκεκριμένα, ότι η Barclays έδρασε «μυστικά και παραπλανητικά εναντίον των συμφερόντων του επιχειρηματία, συνάπτοντας συμφωνία με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας»

Η αγωγή κατατέθηκε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει ξεχωριστή έρευνα εναντίον της βρετανικής τράπεζας για παραβίαση των κανόνων περί δωροδοκιών στη Σαουδική Αραβία. Συγκεκριμένα, οι αμερικανικές αρχές έχουν θέσει στο στόχαστρο συγκεκριμένες πληρωμές που έγιναν στον πρίγκηπα Τουρκί μπιν Αμπντάλα μπιν Αμπντέλ Αζί, γιο του Βασιλιά Ομπντάλα και την εταιρεία του, την Al Obayya.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v