Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρύβει το «αντάρτικο» του Κάμερον απέναντι στην ΕΕ

Γιατί το Λονδίνο συνεχίζει να τορπιλίζει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή προσπάθεια για συμφωνία. Η κρίση των προσφύγων και ο βρετανικός ευρωσκεπτικισμός. Η απειλή του UKIP και τα σενάρια για δημοψήφισμα εξόδου από την Ε.Ε.

Τι κρύβει το «αντάρτικο» του Κάμερον απέναντι στην ΕΕ

Πρώτα υπήρχε η απειλή του βέτο από την Ντάουνινγκ Στριτ για τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker. Μετά το θέμα της εισόδου των Ευρωπαίων μεταναστών στη Βρετανία. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ντέιβιντ Κάμερον αντέδρασε στην πληρωμή επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Και το τελευταίο: η ανακοίνωση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών και προσφύγων από τη Βόρεια Αφρική στη Μεσόγειο.

Στην πραγματικότητα, μετά την ιταλική δήλωση ότι αδυνατεί οικονομικά να συνεχίσει την επιχείρηση Mare Nostrum, η οποία έχει συμβάλει στο να σωθούν 150.000 άνθρωποι, η Μεσόγειος θα καταστεί η πλέον επικίνδυνη θάλασσα του πλανήτη, καθώς η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για "την προστασία των συνόρων" πολύ δύσκολα θα μπορέσει να είναι εξίσου αποτελεσματική.

Οι Βρυξέλλες αντέδρασαν οργισμένα στη βρετανική ανακοίνωση, κατηγορώντας το Λονδίνο ότι τορπιλίζει οποιαδήποτε συμφωνία, αντί να προσπαθήσει να επηρεάσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η βρετανική κυβέρνηση από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι οι διασώσεις ενθαρρύνουν τους μετανάστες να κάνουν αυτές τις επικίνδυνες διαδρομές και οδηγούν σε επιδείνωση του προβλήματος. Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση του θέματος των προσφύγων είναι οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες να επικεντρωθούν στις χώρες προέλευσης και διέλευσης, καθώς και στην καταπολέμηση των λαθρεμπόρων που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των μεταναστών.

Διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει τη βρετανική άρνηση. Ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι όταν φτάνει η ώρα για δράση η χώρα γυρίζει την πλάτη της σε απελπισμένους ανθρώπους και τους αφήνει να πνιγούν. Ο διευθυντής του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, μια κορυφαία βρετανική ΜΚΟ που ασχολείται με τη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, παραπονέθηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση "φαίνεται να αγνοεί το γεγονός ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση των προσφύγων από το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο".

Το σίγουρο είναι ότι πίσω από τη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού ελλοχεύει η απειλή που ονομάζεται UKIP. Οι Βρετανοί ευρωσκεπτικιστές που συνεχίζουν να αυξάνουν την επιρροή τους στη Βρετανία λειτουργούν απροκάλυπτα ως μοχλός πίεσης για τη μετατόπιση του Συντηρητικού Κόμματος προς πιο ευρωσκεπτικιστικές θέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένη την πίεση που δέχεται ο Ντέιβιντ Κάμερον από το ευρωσκεπτικιστικό UKIP, αυτό που είναι πιο πιθανό είναι ότι τους επόμενους μήνες η θέση του θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο τη Βρετανία απο την Ε.Ε.

Η υπόσχεσή του ότι αν κερδίσει την πλειοψηφία στις γενικές εκλογές του 2015 θα πραγματοποιήσει μέχρι το 2017 ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση από την Ε.Ε. φαντάζει απειλητική. Όπως κατέδειξαν οι πρόσφατες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα μπορούσε κάλλιστα να επικρατήσουν οι ψήφοι υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v