Με 3,5% «έτρεξε» η οικονομία των ΗΠΑ το γ' τρίμηνο

Πανω από τις εκτιμήσεις, στο 3,5% ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το γ' τρίμηνο λόγω της εκτίναξης των εξαγωγών αλλά και της σημαντικής αύξησης στις αμυντικές δαπάνες.

Με 3,5% «έτρεξε» η οικονομία των ΗΠΑ το γ τρίμηνο

Στο 3,5% διαμορφώθηκε η άνοδος του αμερικανικού ΑΕΠ το γ' τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 3%. 

Στην άνοδο του ΑΕΠ πλέον των προβλέψεων συνέβαλε η εκτίναξη των εξαγωγών αλλά και η σημαντική αύξηση στις αμυντικές δαπάνες, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση. 

Η αύξηση στις καταναλωτικές δαπάνες, τον κινητήριο μοχλό της αμερικανικής οικονομίας, επιβραδύνθηκε στο 1,8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η αμερικανική κυβέρνηση στην πρώτη εκτίμησή της (θα ακολουθήσουν αναθεωρήσεις), η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, η βασική πηγή της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, επιβραδύνθηκε στο 1,8% σε σύγκριση με 2,% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Οι επιχειρηματικές επενδύσεις σε εξοπλισμό εκτινάχθηκαν 7,2% αλλά με βραδύτερο ρυθμό από το προηγούμενο τρίμηνο. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 7,8% ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν 1,7%. Η αναρρίχηση 10% στις ομοσπονδιακές δαπάνες, κυρίως για ηλεκτρονικό εξοπλισμό του Πενταγώνου, συνέβαλαν επίσης στην αύξηση.

Παράλληλα ανακοινώθηκαν κι άλλα ευνοϊκά στατιστικά για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν λίγο στις 287.000, έναντι 283.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος όρος αιτήσεων των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων διαμορφώνεται σε 281 χιλιάδες και είναι το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2000. Είναι ενθαρυντικό το γεγονός ότι οι αιτήσεις κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και χρόνια, σημειώνει η Jeniifer Lee, επικεφαλής οικονομολόγος στην BMO Capital Markets.

Η καλή οικονομική εικόνα που σκιαγραφούν οι στατιστικές ανακοινώσεις για το ΑΕΠ και την απασχόληση, ενισχύουν το σενάριο της αυστηρότερης Fed, που υπερισχύει μετά την χθεσινή συνεδρίαση της κεντρικής τράεπζας.

Η κεντρική τράπεζα Fed έληξε το πρόγραμμα στήριξης QE και σκιαγράφησε πιο αισιόδοξη εικόνα για την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα απ'όσο αναμένεται, αν η οικονομία επιταχυνθεί. Οι σημερινές στατιστικές ανακοινώσεις ενισχύουν αυτό το σενάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v