Σε προ κρίσης επίπεδα το σκιώδες τραπεζικό σύστημα

Το ενεργητικό του σκιώδους τραπεζικού συστήματος αυξήθηκε την περασμένη χρονιά κατά $5 τρισ. στα $75 τρισ. Υποχώρησε το μερίδιο των παραδοσιακών τραπεζών. Στην Κίνα καταγράφεται με διαφορά την μεγαλύτερη ανάπτυξη στις δραστηριότητες του σκιώδους τραπεζικού συστήματος.

Σε προ κρίσης επίπεδα το σκιώδες τραπεζικό σύστημα

Το μέγεθος του σκιώδους τραπεζικού συστήματος σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία πλησιάσει στα προ κρίσης επίπεδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) με έδρα την Βασιλεία.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., το ενεργητικό του σκιώδους τραπεζικού συστήματος αυξήθηκε την περασμένη χρονιά κατά $5 τρισ. στα $75 τρισ.

Με βάση τα στοιχεία το σκιώδες τραπεζικό σύστημα αντιστοιχεί στο 24,5% του συνόλου των χρηματοπιστωτικών στοιχείων ενεργητικού, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Στον αντίποδα, το μερίδιο των παραδοσιακών τραπεζών υποχώρησε στο 45,6% από 49% το 2008.

Σημειώνεται πως στο σκιώδες τραπεζικό σύστημα περιλαμβάνεται ένα μεγάλο εύρος ιδρυμάτων που εμπλέκονται σε τραπεζικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων τα αμοιβαία κεφάλαια, η ασφαλιστική αγορά, τα hedge funds και οι επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Από τις μεγάλες οικονομίες, στην Κίνα καταγράφεται με διαφορά την μεγαλύτερη ανάπτυξη στις δραστηριότητες του σκιώδους τραπεζικού συστήματος. Το 2013 αυξήθηκαν κατά 37% σε ετήσια βάση, λίγο κάτω από τα $3 τρισ.

Οι ΗΠΑ και η ευρωζώνη αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο της παγκόσμιας σκιώδους τραπεζικής και ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με μερίδιο 12% και η Ιαπωνία με 5%.

Ωστόσο με βάση μια πιο στενή μέτρηση του σκιώδους τραπεζικού συστήματος, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη μη τραπεζικές δραστηριότητες που έχουν χαμηλότερο ρίσκο, η Κίνα βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την πιο στενή μέτρηση, η παγκόσμια βιομηχανία της σκιώδους τραπεζικής αναπτύχθηκε 2,4% στα $35 τρισ. το 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v