Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 0,4% ανακάμπτει ο πληθωρισμός της ευρωζώνης

Μικρή ανάκαμψη στον πληθωρισμό και στασιμότητα στην αγορά απασχόλησης. Αντιδρά η αγορά συναλλάγματος με ενίσχυση του ευρώ στο 1,2585 δολ. Αμετάβλητη η ανεργία στο 11,5%. Τι λένε στελέχη της ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση.

Στο 0,4% ανακάμπτει ο πληθωρισμός της ευρωζώνης

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών αποδεικνύονται τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία για πληθωρισμό και ανεργία. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός κατέγραψε ήπια ανάκαμψη τον Οκτώβριο στο 0,4% από 0,3% τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται πως η απόσταση από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ - κοντά στο 2% - παραμένει μεγάλη. Ο δομικός πληθωρισμός έμεινε αμετάβλητος στο 0,8%.

Σημειώνεται πως μία ημέρα νωρίτερα, ο πληθωρισμός στη Γερμανία επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο, αγγίζοντας το 0,7%. 

Η αντίδραση των αγορών πάντως, ήταν άμεση με το ευρώ να ανακάμπτει στα 1,2587 δολ., καθώς το ύψος του πληθωρισμού θα διαμορφώσει και τη μελλοντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δέχεται έντονες πιέσεις να προχωρήσει σε πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σήμερα, ο Έβαλντ Νοβότνι, κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε πως δεν βλέπει προοπτικές για κάτι τέτοιο σύντομα αν και "ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ". 

Η ανεργία στην ευρωζώνη παράλληλα, έμεινε αμετάβλητη τον Σεπτέμβριο στο 11,5%, όπως περίμεναν και οι αναλυτές. Σε ετήσια βάση ωστόσο, καταγράφεται πτωτική πορεία στην ανεργία της ευρωζώνης. Το Σεπτέμβριο του 2013 άλλωστε, ο δείκτης ανεργίας άγγιζε το 12%.

Μεταξύ των χωρών-μελών, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας το καταγράφει η Γερμανία (στο 5%) και το υψηλότερο η Ελλάδα στο 26,4% (στοιχεία Ιουλίου). 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v