Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Αιφνιδιάζει με αύξηση επιτοκίων κατά 150 μ.β. στο 9,5%

Κίνηση έκπληξη και από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας. Προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης, στο 9,5%. Στόχος να ανακοπεί στηριχθεί το ρούβλι και να χαλιναγωγηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Ρωσία: Αιφνιδιάζει με αύξηση επιτοκίων κατά 150 μ.β. στο 9,5%

Σε μία ακόμη αύξηση επιτοκίων που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας. Το κόστος δανεισμού  της χώρας βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο 13 μηνών, ώστε να ανακοπεί η πτωτική τάση στο ρούβλι και να χαλιναγωγηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 9,5% από 8%. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, η ισχυρή πλειοψηφία των αναλυτών προέβλεπε σαφώς μικρότερη αύξηση των επιτοκίων στο 8,5%. Μόλις δύο αναλυτές από τις 31 αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση προέβλεπαν αύξηση στο 9%.

«Έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές στις εξωτερικές συνθήκες όπως η πτώση στις τιμές του πετρελαίου και οι αυστηρότερες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από ορισμένες χώρες» αναφέρει η κεντρική τράπεζα στην σχετική ανακοίνωση και συμπληρώνει: «Ως αποτέλεσμα το ρούβλι υποτιμάται και- σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων – υπάρχει επιτάχυνση στην αύξηση των τιμών καταναλωτή»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v