Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοcherlakota: H Fed έπρεπε να συνεχίσει το QE

Ο Narayana Kocherlakota ήταν ο μόνος αξιωματούχος που ψήφισε κατά των αποφάσεων της επιτροπής της Fed την περασμένη Τετάρτη. Σε ανακοίνωση του εκφράζει ανησυχίες για την αποδυνάμωση του outlook για τον πληθωρισμό.

Κοcherlakota: H Fed έπρεπε να συνεχίσει το QE

Ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Narayana Kocherlakota, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Fed έχει αποτύχει στην υπεράσπιση του στόχου για τον πληθωρισμό και ότι πρέπει να προσφέρει μεγαλύτερη τόνωση στην οικονομία.

Σημειώνεται πως ο κ. Kocherlakota ήταν ο μόνος αξιωματούχος που ψήφισε κατά των αποφάσεων της επιτροπής της Fed την περασμένη Τετάρτη. Η επιτροπή διατήρησε το guidance για την παραμονή των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για «σημαντικό χρονικό διάστημα», αλλά παρουσίασε μια πιο αισιόδοξη άποψη για το outlook της οικονομίας και αποφάσισε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν έχουν δείξει βελτίωση από τον περασμένο Δεκέμβριο και είναι μάλλον χειρότερες» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο αξιωματούχος. «Η αδράνεια απέναντι σε αυτό το υποτονικό outlook για τον πληθωρισμό, αυξάνει τα καθοδικά ρίσκα για την αξιοπιστία του στόχου 2% για τον πληθωρισμό» πρόσθεσε.

«Όπως έχουμε δει και στην Ιαπωνία και μπορεί να βλέπουμε και στην Ευρώπη, η αξιοπιστία των στόχων των κεντρικών τραπεζών δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, σημείωσε ο κ. Kocherlakota, προσθέτοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αναλάβουν δράσει για να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο.

Όπως μεταδίδει η WSJ, ο αξιωματούχος ανέφερε στην ανακοίνωση του πως θα στήριζε την συνέχιση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ή μια πιο ισχυρή δέσμευση για την διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει στο 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v