Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Υποβάθμισε σε «D» ομόλογα της Αργεντινής

Σε «D» από «C» υποβάθμισε την Παρασκευή η Fitch αναδιαρθρωμένα ομόλογα (par bonds) της Αργεντινής. Ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε το αξιόχρεο (IDR) σε ξένο νόμισμα σε «RD».

Fitch: Υποβάθμισε σε «D» ομόλογα της Αργεντινής

Η Fitch υποβάθμισε την Παρασκευή τα αναδιαρθρωμένα ομόλογα της Αργεντινής (par bonds) λήξης 2038 σε «D» από «C».

Τα ομόλογα αυτά είχαν προσφερθεί στους κατόχους χρέους της χώρας κατά την αναδιάρθρωση του 2005 και 2010, μαζί με εκπτωτικά ομόλογα (discount bonds).

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η Αργεντινή χρεοκόπησε στα λεγόμενα par bonds, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες αποπληρωμής κουπονιού. Η χώρα κατέθεσε τον περασμένο μήνα 161 εκατ. δολάρια σε τοπική τράπεζα, αλλά οι κάτοχοι των αναδιαρθρωμένων ομολόγων αντιμετώπισαν νομικές και τεχνικές δυσκολίες στην λήψη των πληρωμών τους και η περίοδος χάρητος των 30 ημέρων έληξε την Πέμπτη.

Toν Ιούλιο η Αργεντινή είχε χρεοκοπήσει και στα εκπτωτικά κουπόνια, μετά την γνωστή απόφαση του δικαστή Γκριέζα.

Ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε την αξιολόγηση «RD» για το αξιόχρεο της χώρας (IDR) σε ξένο νόμισμα και «CCC» για το αξιόχρεο σε τοπικό νόμισμα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η Αργεντινή δεν κατάφερε να καλύψει τις χαμένες πληρωμές κουπονιών στα αναδιαρθρωμένα ομόλογα που υπάγονται στο ξένο δίκαιο μετά την λήξη της περιόδου χάρητος 30 ημερών στις 30 Οκτωβρίου.

Με βάση τα κριτήρια της Fitch, η εξέλιξη αυτή αποτελεί χρεοκοπία και ως εκ τούτου ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε τα χρεόγραφα σε «D».

Η επιβεβαίωση του αξιόχρεου σε ξένο νόμισμα σε «RD», αντανακλά σύμφωνα με την Fitch την αδυναμία της Αργεντινής να θεραπεύσει την χρεοκοπία. 

Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης «CCC» για το αξιόχρεο σε τοπικό νόμισμα, αντανακλά την εκτίμηση της Fitch ότι η οικονομία θα συνεχίσει να δοκιμάζεται από αβεβαιότητα και οικονομική μεταβλητότητα μετά την χρεοκοπία, ειδικά από την στιγμή που η διάρκεια της χρεοκοπίας δεν μπορεί να προβλεφθεί.  Όπως τονίζει η Fitch, η οικονομία της Αργεντινής βρίσκεται ήδη σε ύφεση και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς η χρεοκοπία επηρεάζει την εμπιστοσύνη και δυνητικά περιορίζει περαιτέρω τις ροές ξένου συναλλάγματος στην χώρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v