Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σχέδια της Monte dei Paschi για άντληση 2,1 δισ.

Πτώση 40% για τη μετοχή από τότε που ανακοινώθηκαν τα stress test. Η διοίκηση της MPS αποκλείει νέα κρατική στήριξη, αλλά και κρατικοποίηση της τράπεζας. Τα σχέδια για την άντληση 2,1 δισ. ευρώ και τα σενάρια για εξαγορά.

Τα σχέδια της Monte dei Paschi για άντληση 2,1 δισ.

Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, που βρέθηκε στο στόχαστρο των αγορών μετά την απογοητευτική απόδοση στα stress test, ανακοίνωσε σχέδια για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 2,1 δισ. ευρώ. Η ιταλική τράπεζα δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία κρατική στήριξη από την κυβέρνηση της Ιταλίας και αποκάλυψε πως έχει προσλάβει την UBS και τη Citigroup σε ρόλο συμβούλων για να εξετάσει τις επιλογές που διαθέτει.

Σημειώνεται πως θα πρόκειται για την τέταρτη έκδοση δικαιωμάτων της ιταλικής τράπεζας από το 2008, η οποία άντλησε τον Ιούνιο 5 δισ. ευρώ για να ενισχύσει τον ισολογισμό της και να αποπληρώσει  μέρος από την κρατική στήριξη που έλαβε το 2008 εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης.

Η σχετική ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρει ότι μεταξύ των προτάσεων που τίθενται επί τάπητος είναι η πώληση στοιχείων ενεργητικού. Διευκρινίζει πάντως, ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο μετατροπής της νέας κρατικής στήριξης που έλαβε το 2013 σε μετοχές – που θα σήμαινε τη μερική κρατικοποίηση της τράπεζας.

Βάσει των κανόνων της ΕΚΤ, η Monte dei Paschi di Sienna έχει περιθώριο μέχρι τις 10 Νοεμβρίου να παρουσιάσει σχέδιο για την κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών. Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας θα συνεδριάσει στις 5 Νοεμβρίου, ενώ ο διευθύνων σύμβουλός της δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως δεν αποκλείει ακόμη και το ενδεχόμενο εξαγοράς από άλλο χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Σημειώνεται πως η μετοχή της Monte dei Paschi di Sienna - που είναι και η μακροβιότερη τράπεζα στον κόσμο - έχει κατρακυλήσει κατά 40% από τις 26 Οκτωβρίου, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα stress test

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v