Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές πιέσεις 3% στο πετρέλαιο

Βουλιάζει η τιμή του πετρελαίου σε ΗΠΑ και Ευρώπη μετά την κίνηση μείωσης των τιμών από τη Σαουδική Αραβία. Στα 76,4 δολάρια υποχωρεί η τιμή του WTI, σε νέα χαμηλά τετραετίας το Brent, στα 82 δολάρια το βαρέλι.

Ισχυρές πιέσεις 3% στο πετρέλαιο

Σημαντικές απώλειες καταγράφει για μία ακόμη ημέρα η τιμή του πετρελαίου μετά την κίνηση-έκπληξη από τη Σαουδική Αραβία να μειώσει την τιμή που χρεώνει στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το μερίδιό της στην αμερικανική αγορά. 

Η ποικιλία West Texas Intermediate υποχωρεί σήμερα κατά 3% στα 76,4 δολάρια το βαρέλι, σε νέα χαμηλά τριετίας, από κλείσιμο στα 79 δολάρια εχθές. Το πετρέλαιο τύπου Brent υποχωρεί κατά 2,5% στα 82,08 δολάρια, στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας. 

Αν και η Σαουδική Αραβία αύξησε την τιμή που χρεώνει σε Ασία και Ευρώπη για το αργό πετρέλαιο, για πρώτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες, η τιμή πώλησης στις ΗΠΑ μειώθηκε. 

Στις ΗΠΑ, η τιμή του εισαγόμενου πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία διαμορφώνεται σε premium 1,6 δολάριο το βαρέλι επί του δείκτη Argus Sour Crude Index Δεκεμβρίου, με το premium να μειώνεται κατά 45 σεντς. Η κρατική Saudi Aramco ανακοίνωσε ότι θα πουλάει πετρέλαιο τύπου Arab Light στην Ασία με discount 10 σεντς το βαρέλι σε σχέση με το συμβόλαιο Ντουμπάι - Ομάν τον Δεκέμβριο, με την τιμή να εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με το discount 1,05 δολάριο που έθετε έως τώρα.

Πολλοί αναλυτές σχολίασαν ότι η μείωση των τιμών στις ΗΠΑ οφείλεται στην ανάγκη της Σαουδικής Αραβίας να παραμείνει ανταγωνιστική και όχι να αγωνίζεται για μερίδια αγοράς σε σχέση με τα άλλα μέλη του OPEC.

Οι αναλυτές επικεντρώνονται πλέον στη συνάντηση του ΟPEC στη Βιέννη εντός του Νοεμβρίου, κι η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας ερμηνεύεται ως επιπλέον σινιάλο ότι η χώρα δεν θα προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής για να στηρίξει τις πετρελαϊκές τιμές. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v