Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στους Ρεπουμπλικάνους ο έλεγχος της Γερουσίας

Αλλάζουν οι ισορροπίες στο αμερικανικό Κογκρέσο καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν στις ενδιάμεσες εκλογές ακόμα και σε περιοχές που θεωρούνται παραδοσιακά Δημοκρατικές. Σύσκεψη των αρχηγών των δύο κομμάτων με τον Ομπάμα την Παρασκευή.

Στους Ρεπουμπλικάνους ο έλεγχος της Γερουσίας

Οι Ρεπουμπλικάνοι, εκμεταλλευόμενοι τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, κέρδισαν στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, και παίρνουν πλέον τον έλεγχο της αμερικανικής Γερουσίας, επιφέροντας σοβαρό πλήγμα στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, το οποίος θα περιορίσει την πολιτική επιρροή του και τη νομοθετική ατζέντα του για τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι τη λήξη της θητείας του.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν σε περιοχές που ήταν παραδοσιακά Δημοκρατικές, όπως για παράδειγμα στη Βόρεια Καρολίνα, στο Κάνσας, ακόμα και στην πατρίδα του Ομπάμα, το Ιλινόι.

Οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονταν έξι έδρες για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο της 100μελούς Γερουσίας, και έχουν ήδη κερδίσει επτά. 

Παράλληλα, αύξησαν την ισχύ τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων και όταν θα αναλάβει την εξουσία το νέο Κογκρέσο τον Ιανουάριο θα υπάρξει αλλαγή και στα δύο σώματα του Κογκρέσου για πρώτη φορά από τις εκλογές του 2006.

Ο Ομπάμα, που εξελέγη για πρώτη φορά το 2008 και στη συνέχεια και πάλι το 2012, έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τους αρχηγούς των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου την Παρασκευή, προκειμένου να γίνει απολογισμός του νέου πολιτικού σκηνικού.

Η νίκη των Ρεπουμπλικάνων θα τον αναγκάσει να περιορίσει τη νομοθετική του ατζέντα αλλά και τις φιλοδοξίες του για να προχωρήσει σε ενέργειες που είτε δεν απαιτούν νομοθετική έγκριση είτε ενδέχεται να στηρίζονται και από τα δύο κόμματα, όπως για παράδειγμα εμπορικές συμφωνίες και φορολογικές μεταρρυθμίσεις. 

Και οι Ρεπουμπλικάνοι, όμως θα βρίσκονται υπό πίεση, καθώς θα πρέπει να δείξουν στους Αμερικανούς ότι έχουν την ικανότητα να κυβερνήσουν -δεδομένης της έντονης δυσαρέσκειας που προκάλεσε η στάση τους στο θέμα του προϋπολογισμού, εξαιτίας της οποίας είχε μπει λουκέτο σε πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες.

Σε υψηλό 7ετίας το δολάριο έναντι του γεν

Η σαρωτική νίκη των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές ώθησε το δολάριο σε υψηλό επτά ετών έναντι του ιαπωνικού γεν. Η πολιτική αυτή εξέλιξη στις ΗΠΑ δημιουργεί ελπίδες για λύση στο πολιτικό αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον, αυξάνοντας τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο.

Το δολάριο ενισχύθηκε έως τα 114,40 γεν, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2007, ενώ ανοδικά κατά 0,4% κινούνταν και τα futures των αμερικανικών μετοχών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v