Πώς επηρεάζουν οι ευρωσκεπτικιστές την Ευρώπη

Αλλάζει τα δεδομένα στο σχεδιασμό της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών. Πώς επηρεάζουν τις αποφάσεις σε Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία. Ο εκλογικός κίνδυνος, τα «αγκάθια» και οι συμβιβασμοί.

Πώς επηρεάζουν οι ευρωσκεπτικιστές την Ευρώπη

Τελικά οι μεγάλες χώρες της ΕΕ επηρεάζονται όλο και πιο πολύ από τους ευρωσκεπτικιστές, καθώς οι ηγεσίες της Γαλλίας, της Βρετανίας και-πρόσφατα- της Γερμανίας, θα πρέπει να τους λαμβάνουν υπόψη στη χάραξη της πολιτικής τους.

Στη Βρετανία, στην οποία ήδη η αμφισβήτηση της ΕΕ υπήρχε και πιστοποιήθηκε με τις δηλώσεις του κ. Κάμερον (υποσχέθηκε ότι αν κερδίσει την πλειοψηφία στις γενικές εκλογές τού 2015, θα πραγματοποιήσει μέχρι το 2017 ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση από την ΕΕ), το UKIP, ένα κόμμα χτισμένο γύρω από μια πολιτική για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οδηγεί τη βρετανική κυβέρνηση σε μία γραμμή αντιπαράθεσης με την ΕΕ. Αυτό φάνηκε πολλές φορές τους τελευταίους μήνες.

Η θέση της Βρετανίας για μη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Τρίτων» που αντικαθιστά την ιταλική «mare nostrum», αλλά και οι επαναλαμβανόμενες απειλές του Κάμερον περί μη καταβολής της επιπλέον συνεισφοράς της χώρας στον προϋπολογισμό της ΕΕ, καθώς και της στάσης του στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, είναι ως ένα βαθμό αποτέλεσμα της πίεσης που δέχονται οι Συντηρητικοί από το κόμμα του κ. Φάρατζ.

Το UKIP έχει ήδη προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα στο Συντηρητικό Κόμμα, καθώς η ελκυστικότητα του UKIP, είναι πιο αποτελεσματική στις ψήφους προς τους Συντηρητικούς, παρά προς τους Εργατικούς. Όπως κατέδειξαν οι πρόσφατες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα μπορούσε κάλλιστα να επικρατήσουν οι ψήφοι υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ανάλογη πίεση δέχεται και ο Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία από τους ευρωσκεπτικιστές της Μαρί Λεπέν. Η ενίσχυση των Γάλλων ευρωσκεπτικιστών επαναβεβαιώθηκε, στην αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου, όπου για πρώτη φορά το κόμμα της Μαρίν Λεπέν εισέρχεται στη γαλλική Γερουσία, καθώς το Εθνικό Μέτωπο απέσπασε δύο έδρες.

Ο Γάλλος πρόεδρος που βρίσκεται πλέον στα μισά της θητείας του, δεν μπορεί να αγνοήσει τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, καθώς οι Γαλλοι συντηρητικοί προσανατολίζουν την πολιτική τους προς την πλευρά των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου, που είναι για αυτούς ένα σύνηθες ακροατήριο.

Προς το παρόν, η στάση συμβιβασμού έναντι των Γερμανών στο θέμα του γαλλικού προϋπολογισμού που περιλαμβάνει σημαντικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, ενισχύει τη ρητορική των Γάλλων ευρωσκεπτικιστών.

Ακόμα και η Γερμανία, μία χώρα που δεν είχε μέχρι πρότινος πρόβλημα με τους ευρωσκεπτικιστές, δεν μπορεί πλέον να αγνοεί το AFD. Το μείζον ερώτημα είναι, αν οι Γερμανοι ευρωσκεπτικιστές του AFD που κέρδισαν το 10% των ψήφων ή και λίγο παραπάνω σε τρεις περιφερειακές εκλογές στην Ανατολική Γερμανία και 7% στις ευρωεκλογές, θα επηρεάσουν και τη γερμανική πολιτική, σε σχέση με την ΕΕ.

Το κεντρικό επιχείρημα του AFD είναι, ότι η Γερμανία υπήρξε θύμα της κρίσης του ευρώ, καθώς βρέθηκε αναγκασμένη να διασώζει τους Νοτιο-ευρωπαίους. Προτείνουν μάλιστα τη διάλυση της ευρωζώνης και την επαναφορά του γερμανικού μάρκου και την έξοδο των χωρών του Νότου από το ενιαίο νόμισμα. Οι υπόλοιποι Βορειο-ευρωπαίοι θα μπορούσαν στη συνέχεια να θέσουν τις βάσεις για τη σταδιακή αποκατάσταση των δικών τους εθνικών νομισμάτων.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v