Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

GTECH: Αύξηση 30% στα λειτουργικά κέρδη το τρίτο τρίμηνο

Αύξηση κατέγραψαν κέρδη και έσοδα της GTECH το τρίμηνο του 2014. Πολύ ισχυρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, αυξημένες σε €641 εκ. έναντι €497 εκ. το προηγούμενο έτος. Νέες συμβάσεις σε Νότιο Αφρική, Μεξικό, Μισούρι και Washington

GTECH: Αύξηση 30% στα λειτουργικά κέρδη το τρίτο τρίμηνο

Στα 252 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της GTECH το γ΄ τρίμηνο σε σύγκριση με €219 εκ. για το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, στο οποίο περιλαμβανόταν πρόβλεψη €30 εκ. για τη διευθέτηση της δικαστικής προσφυγής για τις παιγνιομηχανές στην Ιταλία.

Αναλυτικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της GTECH S.p.A., υπό την προεδρία του Lorenzo Pellicioli, εξέτασε τα ενοποιημένα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και του εννεαμήνου και ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις για εννεάμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους, το οποίο έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014.

«Σε ένα ισχυρό τρίμηνο, κατορθώσαμε να αναπληρώσουμε τα έσοδα που προήλθαν από τις σημαντικές πωλήσεις προϊόντων εντός του 2013 αλλά και τη χαμηλότερη δραστηριότητα τζακ-ποτ στο τρέχον έτος, και να επιτύχουμε σταθερά έσοδα και υψηλότερη κερδοφορία, χάρη στην διαφοροποιημένη βάση των εσόδων μας», δήλωσε ο Marco Sala, Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της GTECH S.p.A. «Η προγραμματισμένη εξαγορά της IGT εξελίσσεται με βάση τον σχεδιασμό».

«Είμαστε σταθερά στην κατεύθυνση του να επιτύχουμε τον στόχο για οφέλη από συνέργειες ύψους €40 εκ για το 2014», δήλωσε ο Alberto Fornaro, Οικονομικός Διευθυντής (CFO) της GTECH S.p.A. «Με τη συνεχιζόμενη δημιουργία σημαντικών ταμειακών ροών από επιχειρηματικές δραστηριότητες, αναμένουμε ότι, εξαιρουμένων των δαπανών που αφορούν στην εξαγορά της IGT, θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε με άνεση τον στόχο της Οδηγίας για το 2014 ο οποίος αφορά στην επίτευξη Καθαρής Οικονομικής Θέσης μεταξύ €2,47 δισ. και €2,53 δισ. στο τέλος του έτους».

Τα ενοποιημένα έσοδα ανήλθαν σε €728 εκ. έναντι €730 εκ. για το τρίτο τρίμηνο του 2013. Τα έσοδα από υπηρεσίες κατέγραψαν αύξηση 3% και διαμορφώθηκαν στα €680 εκ., λόγω της μεγαλύτερης συμβολής του τομέα εργασιών της Ιταλίας, ενώ αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μείωση των εσόδων που αφορούν στις Υπηρεσίες Διαχείρισης Λοταρίας. Οι πωλήσεις προϊόντων κατά το τρίμηνο ανήλθαν σε €48 εκ. και επηρεάστηκαν αρνητικά από την αναμενόμενη υποχώρηση των πωλήσεων προϊόντων στο καναδικό σύστημα, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις πωλήσεις σε πελάτες με έδρα τις ΗΠΑ.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €252 εκ., σε σύγκριση με €219 εκ. για το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους (αύξηση 30,2%), στο οποίο περιλαμβανόταν πρόβλεψη €30 εκ. για τη διευθέτηση της δικαστικής προσφυγής για τις παιγνιομηχανές στην Ιταλία.

Τα λειτουργικά έσοδα (Operating Income) ανήλθαν σε €133 εκ. έναντι €102 εκ. το προηγούμενο έτος. Οι δαπάνες συναλλαγών ύψους €10 εκ. πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου, και οι οποίες συνδέονται με την εν εξελίξει εξαγορά της IGT οι οποίες, υπεραντισταθμίστηκαν από τα κέρδη πωλήσεων από την πώληση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ιταλία που αφορά στην έκδοση εισιτηρίων για εκδηλώσεις και αθλητικές διοργανώσεις.

Τα έξοδα τόκων κινήθηκαν στα επίπεδα του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκαν σε €41 εκ., εξαιρουμένης της δαπάνης των €17 εκ. που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του τριμήνου και αφορούσε τη Συμφωνία Μεταβατικής Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Bridge Facility), η οποία υπογράφηκε εν αναμονή της εξαγοράς της IGT.

Τα καθαρά έσοδα (κέρδη) που αποδίδονται στους μετόχους διαμορφώθηκαν αυξημένα σε €40 εκ. έναντι €32 εκ. για το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή (EPS) ανήλθαν αυξημένα σε €0,23 έναντι €0,18 για το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Οι κεφαλαιακές δαπάνες κατά το τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε €67 εκ.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, τα ενοποιημένα ίδια κεφάλαια (Consolidated Shareholders' Equity) ανήλθαν σε €2,76 δισ. Η Καθαρή Οικονομική Θέση (NFP) της GTECH ανήλθε σε €2,58 δισ. έναντι €2,51 δισ. στις 31 Δεκεμβρίου 2013. Μετά τις προσαρμογές για την ενσωμάτωση ορισμένων στοιχείων που συνδέονται με την εξαγορά της IGT, η συνολική Καθαρή Οικονομική Θέση (NFP) διαμορφώθηκε στα €2.49 δισ.

Αποτελέσματα 3ου Τριμήνου ανά Τομέα Εργασιών

Β. και Ν. Αμερική

Τα έσοδα του τομέα εργασιών Β. και Ν. Αμερικής για το τρίτο τρίμηνο του έτους ανήλθαν σε €234 εκ., σε σύγκριση με €251 εκ. το προηγούμενο έτος. Οι ισχυρές επιδόσεις από τα παιχνίδια στιγμιαίων λαχείων σε πολλές περιφέρειες των ΗΠΑ υπεραντισταθμίστηκαν από τα χαμηλότερα επίπεδα του διαπολιτειακού τζακ-ποτ, καθώς και από τη μείωση των εσόδων από Υπηρεσίες Διαχείρισης Λοταρίας, λόγω μείωσης εσόδων κατά €14 εκ. που αντιστοιχεί σε αναμενόμενη υστέρηση που αφορά στην Hoosier Lottery στην Ιντιάνα για τις οικονομικές χρήσεις 2014 και 2015 της . Οι πωλήσεις προϊόντων κατά το τρίμηνο ανήλθαν σε €36 εκ,, υπολειπόμενες κατά €12 εκ. των πωλήσεων του ίδιου τριμήνου το 2013, με τις πωλήσεις τερματικών VLT στον πελάτη της GTECH στο Όρεγκον να αντισταθμίζουν σημαντικό μέρος της αναμενόμενης υποχώρησης των πωλήσεων παιγνιομηχανών στον Καναδά.

Τα λειτουργικά έσοδα του τομέα Β. και Ν. Αμερικής ανήλθαν σε €7 εκ. έναντι €28 εκ. για το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, επηρεαζόμενα κυρίως από τα χαμηλότερα έσοδα από Υπηρεσίες Διαχείρισης Λοταρίας και από τις μειωμένες πωλήσεις προϊόντων.

Μετά το κλείσιμο του τριμήνου, στην GTECH ανατέθηκαν νέες μακροχρόνιες συμβάσεις διαχείρισης υποδομών από οργανισμούς λοταρίας στο Μιζούρι, την Πολιτεία της Ουάσινγκτον και το Μεξικό.

Επιπλέον, τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε σε 23 Πολιτείες το λανσάρισμα του Monopoly Millionaires' Club, του νέου αμερικανικού παιχνιδιού που στηρίζεται σε κληρώσεις.

Διεθνείς Δραστηριότητες

Τα έσοδα από τις Διεθνείς Δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε €70 εκ. έναντι €81 εκ. το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω των μειωμένων πωλήσεων προϊόντων.

Τα συγκρίσιμα έσοδα από υφιστάμενα καταστήματα παρουσίασαν αύξηση κατά 4% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2013, λόγω της αύξησης των πωλήσεων στιγμιαίων λαχείων στη Μ. Βρετανία, ως αποτέλεσμα του βελτιωμένου payout και της συνεχιζόμενης σταδιακής εγκατάστασης των compact τερματικών της GTECH σε νέα σημεία λιανικών πωλήσεων. Στην Πολωνία, η Totalizator Sportowy είδε το παιχνίδι Club Keno να καταγράφει σημαντική άνοδο, λόγω του βελτιωμένου payout.

Τα λειτουργικά έσοδα (Operating Income) του τομέα Διεθνών Δραστηριοτήτων ανήλθαν σε €11 εκ. έναντι €15 εκ. το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω των μειωμένων πωλήσεων προϊόντων, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την τροποποίηση των όρων της σύμβασης με ευρωπαϊκό πελάτη λοταρίας, η οποία μείωσε τα έσοδα αλλά αύξησε τα αντίστοιχα κέρδη και τις συνέργειες κόστους.

Στην Τσεχία, η SAZKA εντάχθηκε τον Οκτώβριο στο παιχνίδι Eurojackpot το οποίο καλύπτει πολλές χώρες. Στη Νότιο Αφρική, η Εθνική Επιτροπή για τις Λοταρίες ανακήρυξε την ITHUBA ως τον επιλεγέντα υποψήφιο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την επόμενη άδεια λειτουργίας της λοταρίας, με την GTECH ως τεχνολογικό της πάροχο.

Ιταλία

Τα έσοδα από τον τομέα εργασιών της Ιταλίας κατέγραψαν αύξηση κατά 7% και διαμορφώθηκαν σε €424 εκ. έναντι €398 για το τρίτο τρίμηνο του 2013, λόγω της σημαντικής ανάπτυξης των στοιχημάτων Lotto και των Αθλητικών Στοιχημάτων.

Τα συνολικά στοιχήματα Lotto για το τρίμηνο ανήλθαν σε €1,75 δισ., σε σύγκριση με €1,52 δισ. το προηγούμενο έτος, παρουσιάζοντας αύξηση 16% σαν αποτέλεσμα των καινοτομιών στο παιχνίδι «10eLotto», η οποία και υπεραντιστάθμισε τη μειωμένη δραστηριότητα στοιχημάτων σε «αριθμούς καθυστερημένης εμφάνισης» (late numbers). Οι πωλήσεις στιγμιαίων λαχείων διαμορφώθηκαν στα €2,18 δισ. έναντι €2,24 δισ. το 2013.

Τα έσοδα από στοιχήματα σε παιγνιομηχανές παρουσίασαν αύξηση άνω του 1% και ανήλθαν σε €138 εκ. έναντι €136 εκ. το προηγούμενο έτος.

Τα έσοδα από αθλητικά στοιχήματα αυξήθηκαν κατά 59% και ανήλθαν σε €40 εκ., λόγω της αύξησης κατά 12% του όγκου των στοιχημάτων και λόγω του χαμηλότερου ποσοστού payout.

Τα λειτουργικά έσοδα (Operating Income) διαμορφώθηκαν σε €151 εκ., επηρεασμένα ευνοϊκά από την εισροή €14 εκ. από την πώληση, κατά τη διάρκεια του τριμήνου, των δραστηριοτήτων της Εταιρείας στην Ιταλία που αφορούσαν στην έκδοση εισιτηρίων αθλητικών διοργανώσεων και εκδηλώσεων, έναντι €83 εκ. για το ίδιο τρίμηνο του 2013, κατά το οποίο είχε σχηματιστεί πρόβλεψη ύψους €30 εκ. για τη διευθέτηση της δικαστικής προσφυγής για τις παιγνιομηχανές. Τα λειτουργικά έξοδα επηρεάστηκαν επίσης ευνοϊκά από την αύξηση των εσόδων από το Lotto κατά €11 εκ.

Ενοποιημένα Αποτελέσματα Εννεαμήνου

Για το πρώτο εννεάμηνο του 2014, τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε €2,26 δισ. έναντι €2,29 δισ. για το πρώτο εννεάμηνο του 2013. Τα έσοδα από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά €31 εκ. ή 1,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2013, λόγω της καλής επίδοσης του τομέα εργασιών της Ιταλίας. Τα έσοδα από υπηρεσίες του τομέα εργασιών Β. και Ν. Αμερικής αυξήθηκαν κατά 3% και διαμορφώθηκαν σε €609 εκ.

Τα στοιχήματα Lotto στην Ιταλία αυξήθηκαν κατά 5% και ανήλθαν σε €4,9 δισ. έναντι €4,7 δισ. το προηγούμενο έτος. Τα στοιχήματα 10eLotto αυξήθηκαν κατά 19% και ανήλθαν σε €2,6 δισ., από €2,2 δισ. το 2013. Τα στοιχήματα στιγμιαίων λαχείων διαμορφώθηκαν σε €7 δισ., σε σύγκριση με €7,2 δισ. το προηγούμενο έτος. Τέλος, το σύνολο των αθλητικών στοιχημάτων ανήλθε σε €643 εκ., καταγράφοντας αύξηση 18% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν αύξηση άνω του 3% και διαμορφώθηκαν σε €817 εκ. έναντι €792 εκ. για το εννεάμηνο του 2013.Τα λειτουργικά έσοδα (κέρδη) αυξήθηκαν κατά 3% σε €470 εκ. έναντι €455 εκ. το προηγούμενο έτος. Σε σταθερό νόμισμα, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) και τα λειτουργικά έσοδα (κέρδη) σημείωσαν αύξηση κατά 4%.

Η αύξηση του τελικού συντελεστή φόρου εισοδήματος σε 41% από 39,8% το προηγούμενο έτος οφείλεται σε μη απαλλασσόμενες από το φόρο δαπάνες εξαγοράς για την εξαγορά της IGT η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Τα καθαρά έσοδα (κέρδη) που αποδίδονται στους μετόχους ήταν €176 εκ., σε σύγκριση με €174 εκ. για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή (EPS) κινήθηκαν στα επίπεδα του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκαν σε €1,01.

Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες (Cash from Operations) ανήλθαν αυξημένες σε €641 εκ. έναντι €497 εκ. για το εννεάμηνο του 2013, κυρίως εξαιτίας μεταβολών στο κεφάλαιο εργασίας.

Οι κεφαλαιακές δαπάνες (Capital Expenditures) για το πρώτο εννεάμηνο ανήλθαν σε €188 εκ., ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται η επένδυση της Probability Plc, για την οποία έχει γίνει αναφορά σε προηγούμενες περιόδους, καθώς και οι επενδύσεις σε Λοταρίες της Β. και Ν Αμερικής και στις σειρές προϊόντων Παιγνιομηχανιών και Μηχανών Λοταρίας της Ιταλίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v