G20: Δεσμεύσεις για ανάπτυξη και πυρά στον Πούτιν

Η κριτική στη Μόσχα για τη στάση στην Ουκρανία κυριάρχησε στη σύνοδο του G20. «Δώσαμε να καταλάβουν τα κίνητρα της Ρωσίας, με ενημέρωσαν για τις ανησυχίες τους», δήλωσε ο Πούτιν. Απειλή νέων κυρώσεων από Ευρώπη. Το ανακοινωθέν, οι... 800 δεσμεύσεις μεταρρυθμίσεων και η διάσταση ΗΠΑ-ΕΕ.

G20: Δεσμεύσεις για ανάπτυξη και πυρά στον Πούτιν

Με δέσμευση των ηγετών να ανοίξουν τις οικονομίες τους για να παράγουν επιπλέον ανάπτυξη άνω του 2% έως το 2018 ολοκληρώθηκε η σύνοδος των G20 στην Αυστραλία.

Οι επικεφαλής των 20 κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη υπέγραψαν περισσότερες από 800 δεσμεύσεις μεταρρυθμίσεων, από την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ/ΗΠΑ έως την ενίσχυση του ανταγωνισμού και μια νέα ώθηση των επενδύσεων στις υποδομές.

Ωστόσο, τις διαπραγματεύσεις για την παγκόσμια οικονομία επισκίασε η σκληρή κριτική που ασκήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της συνόδου στον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη στάση της Μόσχας στην ουκρανική κρίση, που οδήγησε σε παρολίγον πρόωρη αποχώρηση του ρώσου προέδρου από την Αυστραλία.

«Νομίζω ότι μπορέσαμε να δώσουμε στους συναδέλφους μας να καταλάβουν τα κίνητρα της Ρωσίας. Με ενημέρωσαν για τις ανησυχίες τους. Νομίζω ότι αυτό θα μας βοηθήσει», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου ο Πούτιν.

Οι διαπραγματεύσεις και το ανακοινωθέν 

Οι ηγέτες των G20 συμφώνησαν στη λήψη ενός πακέτου μέτρων που στόχο έχει να ενισχύσει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες -πάνω από ό,τι προβλεπόταν έως σήμερα- μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όπως αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου.

Τα μέτρα που υπόσχονται να λάβουν για να δώσουν ώθηση στην οικονομική δραστηριότητά τους αφορούν κυρίως τις επενδύσεις υποδομής και το εμπόριο και εκτιμάται ότι "θα αυξήσουν (το παγκόσμιο ΑΕΠ) κατά περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και θα δημιουργήσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ επιβεβαίωσε ότι η πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων θα εξετάζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών των G20 να συναντηθούν εντός του 2015, για πρώτη φορά, ώστε να συζητήσουν θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Οι χώρες των G20 συμφώνησαν εξάλλου να συνεργαστούν για να καταπολεμήσουν τη φοροαποφυγή και τη διαφθορά και να ενισχύσουν τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς τους ώστε να αποφευχθεί μια επανάληψη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008.

Η σύνοδος χαιρέτισε "τη σημαντική πρόοδο" που έχει επιτευχθεί υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών εταιρειών και κυρίως της χορήγησης φοροαπαλλαγών, μιας πρακτικής σαν αυτή που χρησιμοποιούσε το Λουξεμβούργο και αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Στην τελική ανακοίνωση γίνεται επίσης λόγος και για ανάληψη "ισχυρής και αποτελεσματικής δράσης" για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ένα θέμα που, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, περιλήφθηκε τελικά μετά από "μάχη χαρακωμάτων" μεταξύ της οικοδέσποινας Αυστραλίας και άλλων μελών, όπως των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Όσον αφορά στη διαμάχη πολιτικής μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, αυτό που σημείωναν αμερικανοί αξιωματούχοι είναι ότι η Ουάσινγκτον θέλει περισσότερη δράση από την Ευρώπη – και ιδίως τη Γερμανία για να ενισχυθεί η ζήτηση, ώστε να αποφευχθεί αυτό που ο Τζακ Λιού περιέγραψε ως «μια χαμένη δεκαετία για την Ευρώπη».

Οι ίδιοι δηλώνουν προβληματισμένοι για τα γερμανικά σχέδια πρόσθετων δημόσιων επενδύσεων ύψους 10 δις. ευρώ την επόμενη τριετία –μόλις το 0,1% του ΑΕΠ- τονίζοντας ότι το Βερολίνο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει και τη δημοσιονομική πολιτική για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

*Δείτε το ανακοινωθέν των G20 στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Η ουκρανική κρίση στο επίκεντρο 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αναχώρησε από το Μπρίσμπαν μετά τη σύνοδο κορυφής στην οποία δέχτηκε έντονη κριτική για τις ενέργειες της Μόσχας στην ουκρανική κρίση. Το προεδρικό Ιλιούσιν απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Μπρίσμπαν όπως ήταν προγραμματισμένο, πριν να δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, σύμφωνα με το βίντεο που έδωσαν οι οργανωτές της.

Λίγο νωρίτερα, στο περιθώριο της συνόδου, ο Πούτιν είχε χαρακτηρίσει "σοβαρό λάθος" εκ μέρους του Κιέβου την απόφασή να διακοπεί η χρηματοδότηση των ανατολικών, αυτονομιστών περιοχών καθώς, όπως είπε, έτσι αποκόπτονται στην πράξη από την υπόλοιπη χώρα.

"Πληροφορήθηκα από τα μέσα ενημέρωσης τον οικονομικό αποκλεισμό των περιοχών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ. Νομίζω ότι είναι ένα σοβαρό λάθος γιατί κόβουν με τα ίδια τους τα χέρια αυτές τις περιοχές (σ.σ. από την υπόλοιπη Ουκρανία). Γιατί; Θα το συζητήσουμε με τον Πέτρο Αλεξέγεβιτς (Ποροσένκο, τον πρόεδρο της Ουκρανίας)" είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρηση και η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τη ρωσική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, το θέμα της ουκρανικής κρίσης δεν αναφέρθηκε στη σύνοδο παρά μόνο στις διμερείς επαφές που είχε στο περιθώριό της. "Οι συζητήσεις αυτές ήταν ειλικρινείς, σημαντικές και, κατά την άποψή μου, χρήσιμες. Νομίζω ότι μπορέσαμε να δώσουμε στους συναδέλφους μας να καταλάβουν τα κίνητρα της Ρωσίας. Με ενημέρωσαν για τις ανησυχίες τους. Νομίζω ότι αυτό θα μας βοηθήσει", τόνισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι "υπάρχουν καλές προοπτικές" για μια διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία. "Μπορεί να μοιάζει παράξενο, όμως οι θεσμοί που έχουν δημιουργηθεί από τις δύο πλευρές μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, λαμβάνοντας υπόψη πάνω απ' όλα το συμφέρον των ανθρώπων που ζουν στο έδαφος της Ουκρανίας και στα νοτιοανατολικά της χώρας", συνέχισε.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις επαφές που είχε στη σύνοδο επειδή δέχτηκε άδικες επικρίσεις για γεγονότα που δεν μπορεί να ελέγξει ο ίδιος.

Καθολική επίθεση στη Μόσχα από Ευρώπη και ΗΠΑ 

Ο Πούτιν δέχτηκε κριτική για τη στάση της Μόσχας στην ουκρανική κρίση από αρκετούς ηγέτες στη σύνοδο, περιλαμβανομένων του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του Καναδού πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ.

"Φαντάζομαι θα ανταλλάξουμε χειραψία, αλλά έχω μόνο ένα πράγμα να σας πω: Πρέπει να φύγετε από την Ουκρανία", είπε ο Χάρπερ στον Πούτιν στη σύνοδο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Καναδού πρωθυπουργού Τζέισον ΜακΝτόναλντ. Η απάντηση του Πούτιν στο σχόλιο του Χάρπερ δεν ήταν θετική, δήλωσε σε email του ο ΜακΝτόναλτ χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συνεδριάσουν την Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και τις πιθανές διπλωματικές δράσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και των περαιτέρω κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε ότι το ζήτημα της Ουκρανίας θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα. «Η ρωσική πλευρά πρέπει να ασκήσει όλη την επιρροή της στους αντάρτες για να εξασφαλίσει την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», δήλωσε. «Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την ροή όπλων και στρατευμάτων από το έδαφός της προς την Ουκρανία και να αποσύρει αμέσως όλα τα στρατεύματα που βρίσκονται στο ουκρανικό έδαφος» είπε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Οι συνομιλίες που είχε ο Πούτιν με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ διήρκεσαν αναπάντεχα πολύ. Όπως δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο διπλωμάτες, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για περισσότερο από μία ώρα στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Ρώσος πρόεδρος.

Μετά τη συνάντηση, η Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει σε Ρώσους αξιωματούχους λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. «Η παρούσα κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική», είπε η καγκελάριος μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. "Επί του παρόντος συζητείται η ένταξη στον κατάλογο (των κυρώσεων) και άλλων προσώπων", είπε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v