Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Η Ευρώπη χρειάζεται πραγματικό, φρέσκο χρήμα

Με συνέντευξή του στους Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας εκφράζει τις ενστάσεις του στο επενδυτικό πλάνο της Κομισιόν.Κάνει λόγο σε New Deal, ζητά ένεση πραγματικών κεφαλαίων και ένα θετικό σοκ για την οικονομία

Γαλλία: Η Ευρώπη χρειάζεται πραγματικό, φρέσκο χρήμα

Τις ενστάσεις του για το επενδυτικό πρόγραμμα που τίθεται προς συζήτηση στους κόλπους των Βρυξελλών εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, επιμένοντας  πως η Γηραιά Ήπειρος χρειάζεται «πραγματικό χρήμα»

«Φοβάμαι πως το σχέδιο θα λήξει απογοητευτικά. Δεν έχω στοιχεία για αυτό, αλλά ανησυχώ» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και στενός συνεργάτης του προέδρου Ολάντ. «Δεν είμαι απαισιόδοξος, αλλά η φυσική τάση ενός κουρασμένου οικοσυστήματος είναι να υποαποδίδει» δήλωσε ο πρώην τραπεζίτης της Rothschild μιλώντας στους Financial Times και συμπλήρωσε: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να υποαποδώσουμε. Η πολιτική και οικονομική κατάσταση απαιτεί κάποιο σοκ».

Ο κ. Μακρόν δήλωσε πως η Γαλλία ζητά από την ΕΕ να καταλήξει με ένα πακέτο 60 έως 80 δισ. ευρώ σε μετρητά – πολύ περισσότερα από όσα τίθενται τώρα προς συζήτηση –για την άμεση χρηματοδότηση επενδύσεων ή για μετοχικό κεφάλαιο για έργα. «Είμαι πεπεισμένος πως χρειαζόμαστε πραγματικό χρήμα και χρειάζεται να το χρησιμοποιήσουμε με έναν αποτελεσματικό τρόπο» δήλωσε.

Πρότεινε να ιδρυθεί μία νέα ανεξάρτητη αρχή η οποία θα εποπτεύσει αυτό που αρκετοί ήδη αποκαλούν «New Deal». Η αρχή αυτή θα έχει τη δυνατότητα να αυξάνει τα κεφάλαια του ταμείου αντλώντας δανεισμό από τις αγορές και θα χρηματοδοτεί επενδύσεις σε έργα όπως τα δίκτυα οπτικών ινών ή την ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

«Αξιωματούχοι της ΕΕ που ενημερώθηκαν για το επενδυτικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει τον επόμενο μήνα ο κ. Γιούνκερ, αποτυπώνουν μία πολύ διαφορετική εικόνα και τονίζουν ότι είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει φρέσκο χρήμα» σχολιάζουν οι Financial Times και συμπληρώνουν: «Αντιθέτως, θα χρησιμοποιηθούν μόνο οι υφιστάμενοι πόροι με την ελπίδα ότι έτσι θα προσελκυστούν ιδιωτικά κεφάλαια που θα στηρίξουν το ταμείο»

Τις αμφιβολίες της αγοράς για το επενδυτικό σχέδιο ύψους 300 δισ. ευρώ που θα παρουσιάσει ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούυνκερ αποτυπώνει και δημοσίευμα τoυ Reuters.  Όπως αναφέρει, το πρόγραμμα, που αναμένεται να ανακοινωθεί πριν τα Χριστούγεννα, κινδυνεύει να αποτελέσει τελικά μια άσκηση χρηματοδοτικής μηχανικής παρά το "φρέσκο" χρήμα που χρειάζεται η Ευρώπη για την ενίσχυση της παραγωγής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Εάν αντληθούν και δαπανηθούν όλα τα κεφάλαια, το πρόγραμμα Γιούνκερ θα μπορούσε να ενισχύσει τις επενδύσεις στην Ε.Ε., ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά μόλις 0,7% ετησίως για τρία χρόνια. "Είναι σημαντικό ποσόν. Λογικά θα υπάρξει πολλαπλασιαστική ισχύς από τις επενδύσεις σε θέσεις εργασίας και αγοραστική δύναμη και ενισχύει τις αναπτυξιακές προοπτικές. Το πρόβλημα είναι ότι οι δημόσιες επενδύσεις μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να ξεκινήσουν", σχολιάζει ο Carsten Brzeski, αναλυτής της ΙNG στη Φρανκφούρτη.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Κομισιόν δεν έχει κεφάλαια και χρηματοδοτείται μέσω των προϋπολογισμών της Ε.Ε. που πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι. Από τις χώρες της Ε.Ε., μόνο η Γερμανία δείχνει να έχει τα απαιτούμενα δημόσια οικονομικά για να αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις. Όμως το Βερολίνο δεν δείχνει διαθέσεις να αυξήσει τις δαπάνες του.

Οπότε η Κομισιόν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα λίγα διαθέσιμα κεφάλαια για να προσελκύσει περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια σε έργα που, σε διαφορετική περίπτωση, θα έδειχναν μη αποδοτικά και με υψηλό ρίσκο.

Ωστόσο, οι δυνητικοί επενδυτές θα θέλουν να γνωρίζουν τι κεφάλαια θα δεσμεύσει η Ε.Ε. και εάν θα είναι νέα κεφάλαια ή θα επανατοποθετηθούν εκεί από άλλους «λογαριασμούς» δαπανών της Ε.Ε. "Εάν είναι πρόσθετα κεφάλαια, είναι ok, αλλά φοβάμαι ότι θα είναι κεφάλαια από άλλους τομείς του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού", τονίζει ο Christoph Weil, οικονομολόγος στην Commerzbank.

Ο Γιούνκερ είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί "μέσω της στοχευμένης χρήσης υφιστάμενων διαρθρωτικών κεφαλαίων και εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων". Ο αρμόδιος επίτροπος Γίρκι Κατάινεν είπε στο Reurers ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Τα διαρθρωτικά κεφάλαια της Ε.Ε. που οδεύουν στις φτωχότερες χώρες της Ένωσης μπορούν να μοχλευτούν με τρόπο ανάλογο με τα ομόλογα έργου (project bonds), με την Ε.Ε. να εγγυάται χρέος που εκδίδεται από ιδιώτες επενδυτής.

Όμως οι οικονομολόγοι αμφιβάλλουν για την μόχλευση αυτού του τύπου, που δεν κατάφερε να καθησυχάσει τις αγορές όταν χρησιμοποιήθηκε για να ενισχύσει θεωρητικά το μέγεθος του ευρωπαϊκού fund διασώσεων που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Επίσης, κινήσεις για τη μείωση του κόστους δανεισμού δεν έχουν μεγάλο νόημα για τους επενδυτές σε μια χρονική στιγμή που, με τα ευρωεπιτόκια σε μηδενικά επίπεδα, υπάρχουν ήδη διαθέσιμα φθηνα κεφάλαια, τονίζει ο Brzeski.

"Το πρόγραμμα επενδύσεων των 300 δισ. θα πρέπει να είναι σαφές, με μικρή δόση θεωρητικής σκέψης και η μόχλευση θα πρέπει να είναι μικρή. Θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό και πειστικό. Εάν αποτελείται κυρίως από μοχλευόμενα κεφάλαια, θα είναι μια απογοήτευση", υπογράμμισε ο Brzeski.    

   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v