Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατεβάζει επικίνδυνα ταχύτητα η ευρωζώνη

Αιφνιδιαστική η υποχώρηση των δεικτών ΡΜΙ για πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο. "Η ευρωζώνη κινείται στη λάθος κατεύθυνση" δηλώνει η Markit. Τι προβλέπει για το ΑΕΠ της περιοχής και για την αντίδραση της ΕΚΤ.

Κατεβάζει επικίνδυνα ταχύτητα η ευρωζώνη

Αρνητική έκπληξη αποτελούν τα στοιχεία της Markit για την ευρωζώνη, καθώς οι δείκτες ΡΜΙ δείχνουν σαφέστατα πως ο ιδιωτικός τομέας στη Γηραιά Ήπειρο κατεβάζει ταχύτητα. Οι δείκτες δραστηριοτήτων αποδεικνύονται χαμηλότεροι των προσδοκιών και υποχώρησαν για πρώτη φορά σε έναν χρόνο, παρά τη συνεχιζόμενη μείωση τιμών από τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στο 51,4 τον Νοέμβριο, χαμηλότερα ακόμη και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις που αποτυπώθηκαν στη σχετική δημοσκόπηση του Reuters.

«Αυτή θα είναι τεράστια απογοήτευση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Λίγο ή πολύ, η ευρωζώνη παραμένει στάσιμη και η νέα επιδείνωση αποκτά όλο και περισσότερες πιθανότητες» αναφέρει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit.

Ο ΡΜΙ για τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών επίσης κινήθηκε χαμηλότερα των προβλέψεων, στο 51,3, ενώ ο ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης μειώθηκε στο 50,4.

Ο κ. Γουίλιαμσον δήλωσε πως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ανάπτυξη ΑΕΠ 0,1% - 0,2% το τρέχον τρίμηνο. 

Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στο 49,9, κάτω από το 50 (που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη δραστηριοτήτων) για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2013. «Είναι οιωνός για την πτωτική πορεία της ζήτησης. Οι επιχειρήσεις στηρίζονται στις υφιστάμενες παραγγελίες για να πετύχουν οποιαδήποτε ανάπτυξη. Θα περίμενε κανείς πως με τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ θα έβλεπε μεγαλύτερα νούμερα, αλλά κινούμαστε στη λάθος κατεύθυνση» είπε ο κ. Γουίλιαμσον.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η συνεχιζόμενη τάση των επιχειρήσεων για μείωση τιμών. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 46,9 και βρίσκεται κάτω από το όριο του 50 από τα τέλη του 2011. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v