Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το βρόμικο παιχνίδι Goldman και JPMorgan στα εμπορεύματα

Καταπέλτης η έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας για το ρόλο που διαδραματίζουν οι τράπεζες της Wall Street στα εμπορεύματα. Με επενδύσεις σε αποθήκες μετάλλων, ορυχεία, τάνκερ και σε εταιρίες trading επηρεάζουν τις τιμές των εμπορευμάτων. Η περίπτωση του αλουμινίου.

Το βρόμικο παιχνίδι Goldman και JPMorgan στα εμπορεύματα

Οι μεγάλες τράπεζες της Wall Street εκμεταλλεύτηκαν το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς σε αποθήκες μετάλλων, πετρελαϊκά τάνκερ και σε άλλες δραστηριότητες στον ευρύτερο κλάδο των εμπορευμάτων για να αποκτήσουν αθέμιτο πλεονέκτημα και να επικρατήσουν στις αγορές. Αυτό είναι το πόρισμα καταπέλτης που προκύπτει από έρευνα της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας στις ΗΠΑ.

Η έκθεση κατονομάζει την Goldman Sachs, τη Morgan Stanley και την JPMorgan Chase λέγοντας ότι ξεπέρασαν τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις τραπεζικές και τις εμπορικές τους δραστηριότητες, προς ζημίαν των καταναλωτών και του χρηματοοικονομικού συστήματος. Οι τοποθετήσεις αυτές έδωσαν στις τράπεζες πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες που μπορούσαν να δημιουργήσουν τάση στις αγορές.

«Απλώς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε μία μεγάλη, ισχυρή τράπεζα της Wall Street να έχει τη δύναμη να επηρεάσει την τιμή ενός εμπορεύματος που είναι κρίσιμο για την οικονομία μας» δήλωσε ο Γερουσιαστής Carl Levin, που προεδρεύει της αρμόδιας επιτροπής. Προσέθεσε ότι «βρέθηκαν σημαντικές αποδείξεις πως αυτές οι δραστηριότητες εκθέτουν τις μεγάλες τράπεζες σε καταστροφικά ρίσκα που δεν έχουν γίνει πλήρως αντιληπτά».

Η έρευνα στην εμπλοκή των τραπεζών με τον κλάδο των εμπορευμάτων  ξεκίνησε όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έθεσε θέμα σύσφιγξης των κανονισμών, αναγκάζοντας ορισμένες τράπεζες της Wall Street να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις τοποθετήσεων. Τα πορίσματα της έκθεσης Levin περιλαμβάνουν επίσης την Deutsche Bank και άλλους που συμμετείχαν σε αμφιλεγόμενες συναλλαγές αλουμινίου με την Goldman Sachs.

Επί τάπητος βρέθηκαν πολλές επενδύσεις των τραπεζών σε εμπορεύματα τα τελευταία χρόνια, εκ των οποίων και η εξαγορά ανθρακωρυχείων στην Κολομβία και επιχειρήσεις στο trading ουρανίου από την Goldman Sachs, οι δραστηριότητες της Morgan Stanley στον χώρο της μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού και μετάλλων στις οποίες είχε τοποθετηθεί η JPMorgan. Η Goldman Sachs αγόρασε επίσης το 2010 το Metro International Services, που διαχειρίζεται αποθήκες εμπορευμάτων και είναι μέλος του συστήματος London Metal Exchange. Η έκθεση αναφέρει πως η εξαγορά αυτή έδωσε τη δυνατότητα στην τράπεζα να αποκτήσει καίρια επιρροή στο trading αλουμινίου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v