Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Το 35ωρο δεν είναι «ιερό»

Ο Εμανουέλ Mακρόν υποστήριξε πως δεν θέλει να ξηλώσει το 35ωρο αλλά να προσαρμόσει την νομοθεσία ώστε οι εταιρείες να έχουν την δυνατότητα να κλείνουν τις δικές τους συμφωνίες με τα συνδικάτα.

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Το 35ωρο δεν είναι «ιερό»

Η εβδομάδα των 35 ωρών εργασίας που εισήγαγε η σοσιαλιστική κυβέρνηση το 2000 έστειλε «αρνητικό σήμα» και δεν πρέπει να θεωρείται ιερή, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Οι 35 ώρες έστειλαν ένα αρνητικό μήνυμα για τις γαλλικές εταιρείες, γιατί η μεταρρύθμιση αυτή έγινε αντιληπτή ως η μεταρρύθμιση μιας χώρας που δεν ήθελε να εργάζεται» ανέφερε στο γαλλικό κοινοβούλιο ο κ. Μακρόν.

«Μπορούμε να υπερασπιστούμε το 35ωρο και εγώ το υπερασπίζομαι, αλλά χωρίς να το θεωρούμε θέσφατο. Με βάση την οικονομική μας κατάσταση, πρέπει να δούμε το 35ωρο με πραγματισμό» πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το EuroActiv, ο κ. Mακρόν υποστήριξε πως δεν θέλει να ξηλώσει το 35ωρο αλλά να προσαρμόσει την νομοθεσία ώστε οι εταιρείες να έχουν την δυνατότητα να κλείνουν τις δικές τους συμφωνίες με τα συνδικάτα.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών και πρώην τραπεζικό στέλεχος, τόνισε ακόμα πως πρέπει να γίνει πιο εύκολο για τις επιχειρήσεις να υπογράφουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου και να προχωρούν σε μειώσεις κατά την διάρκεια οικονομικών υφέσεων, απευθύνοντας έκκληση στα συνδικάτα να επαναδιαπραγματευθούν την περσινή συμφωνία για την μεταρρύθμιση του εργασιακού.

«Ελπίζω τους επόμενους μήνες, οι κοινωνικοί εταίροι και το νομοθετικό σώμα να καταφέρουν να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις στην συμφωνία του 2013, γιατί η εμπειρία μετά από ένα χρόνο δείχνει πως είναι μάλλον υπερβολικά περιοριστική» τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v