Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Πιθανότητα 40% να προχωρήσει η ΕΚΤ σε QE το 2015

Η υποχώρηση των «αντίθετων ανέμων» για την οικονομία της ευρωζώνης το 2015 σημαίνει ότι η ΕΚΤ δύσκολα θα προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων, εκτιμά η UBS.

UBS: Πιθανότητα 40% να προχωρήσει η ΕΚΤ σε QE το 2015

Η σταδιακή επιτάχυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη και στον πληθωρισμό καθιστά πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην αναγκαστεί να καταφύγει στις αγορές κρατικών ομολόγων, εκτιμά η UBS Wealth Management.

Όπως τόνισε σε συνέδριο του Reuters ο Θέμης Θεμιστοκλέους, CIO της UBS, η πιθανότητα για ένα QE το 2015 περιορίζεται στο 40%.

«Θα γίνει ένα κανονικό QE ; Πολλοί επενδυτές θα έλεγαν ότι αυτό είναι ωφέλιμο για την Ευρώπη. Θα το κάνει ; Πιστεύουμε ότι το βασικό σενάριο είναι ότι ο Ντράγκι δεν θα το κάνει» σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Υπήρξαν αντίθετοι άνεμοι το 2014 που θα γίνουν ευνοϊκοί το 2015» πρόσθεσε ο ίδιος, λέγοντας πως κάτι τέτοιο ισχύει ειδικά για το ευρώ και την πτώση 10% έναντι του δολαρίου. Παράλληλα επισήμανε ότι η πιστωτική ζήτηση έχει επιστρέψει σε θετικά επίπεδα, ενώ το κόστος του κεφαλαίου για τις τράπεζες είναι πολύ χαμηλό εξαιτίας των μέτρων χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Πρέπει να κάνει κανείς το ερώτημα για το τι αντίκτυπο θα έχει ένα κανονικό QE στην οικονομία. Ακόμα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι θα έχει ένα τεράστιο αντίκτυπο» υπογράμμισε. «Το QE δεν είναι το μόνο εργαλείο που έχει η ΕΚΤ. Μπορεί να αγοράσει καλυμμένα ομόλογα, μπορεί να προχωρήσει σε τροποποιημένα LTRO’s. Mπορεί να επεκτείνει τον ισολογισμό μέσω άλλων μέσων» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v