Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοοdy's: Εξετάζει αύξηση «country ceiling» για ευρωπεριφέρεια

Μια αύξηση του «country ceiling» για την Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες αξιολογήσεις ελληνικών καλυμμένων ομολόγων και ABS, τονίζει η Moody's.

Μοοdys: Εξετάζει αύξηση «country ceiling» για ευρωπεριφέρεια

Η Moody's έχει προτείνει να αυξήσει το «ταβάνι»  αξιολόγησης της χώρας (country ceiling) για μια σειρά από κράτη της ευρωζώνης με χαμηλή αξιολόγηση, υποστηρίζοντας πως έχει μειωθεί ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ

Σε περίπτωση που εφαρμοστεί η πρόταση, ενδέχεται να οδηγήσει σε υψηλότερη αξιολόγηση για καλυμμένα ομόλογα και ABS που εκδίδονται σε χώρες της ευρωπεριφέρειας όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία. 

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμα του το Reuters η εξέλιξη αυτή θα είναι θετική για το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού της ΕΚΤ.

Σημειώνεται πως το «ταβάνι» αξιολόγησης της χώρας της Moody's καθορίζει την μέγιστη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας που μπορεί να λάβει μια οντότητα με έδρα σε μια συγκεκριμένη χώρα. Ο οίκος αξιολόγησης αποδίδει συγκεκριμένο «ταβάνι» σε μέλη νομισματικών ενώσεων, το οποίο αντανακλά το ρίσκο εξόδου και αλλαγής νομίσματος. 

Για την ευρωζώνη η Μoody’s έχει προτείνει μια μέγιστη απόσταση έξι βαθμίδων μεταξύ της αξιολόγησης ενός κρατικού ομολόγου και του “ταβιανού” αξιολόγησης της χώρας. «Αν εφαρμοστούν με την μορφή αυτή, οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε αύξηση του “ταβανιού” για ορισμένες χώρες της ευρωζώνης που αξιολογούνται κάτω από Aaa» ανέφερε σε ανακοίνωση η Μοοdy’s.

«Αυτό θα δημιουργούσε την δυνατότητα υψηλότερων αξιολογήσεων σε καλυμμένα ομόλογα και δομημένες χρηματοοικονομικές συναλλαγές στις χώρες αυτές, καθώς το "ταβάνι" αξιολόγησης της Moody's καθορίζει την μέγιστη δυνατή αξιολόγηση ενός χρεογράφου που οι ταμειακές του ροές προέρχονται από εγχώρια στοιχεία ενεργητικού ή κατοίκους» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Moody's.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v