Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Ξεκινά εσωτερική έρευνα για την εποπτεία τραπεζών

Η Fed ανακοίνωσε ότι η έρευνα θα εστιάσει στο αν τα στελέχη που εποπτεύουν την λειτουργία των τραπεζών έχουν επαρκή πληροφόρηση όταν λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις. Σε επιτροπή της Γερουσίας κατέθεσε ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης William Dudley.

Fed: Ξεκινά εσωτερική έρευνα για την εποπτεία τραπεζών

Εσωτερική έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο εποπτεύει τις μεγάλες τράπεζες θα ξεκινήσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς δέχεται κριτική πως οι πρακτικές της δεν είναι αποτελεσματικές.

Όπως μεταδίδει η WSJ, η Fed ανέφερε πως η έρευνα εστιάζει στο κατά πόσον τα ανώτατα στελέχη της τράπεζας έχουν επαρκή πληροφόρηση όταν λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Παράλληλα θα εξετάσει αν «υπάρχουν κανάλια που επιτρέπουν σε αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις να γνωρίζουν για την ύπαρξη διαφορετικών απόψεων».

Η επισήμανση αυτή αναφέρεται στην κριτική που έχει ασκηθεί ότι τα ανώτατα στελέχη της Fed έχουν πολλές φορές αγνοήσει ή παρακάμψει τις εκτιμήσεις του ελεγκτικού προσωπικού για μεγάλες τράπεζες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πληθύνει οι κριτικές κατά της Fed για την άσκηση των εποπτικών της καθηκόντων. Τον Σεπτέμβριο, μια πρώην ελεγκτής της κεντρικής τράπεζας κατήγγειλε πως η πρόθεση της να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στην Goldman Sachs βρήκε την αντίσταση των ανωτέρων της. Τον Οκτώβριο, ανώτατο στέλεχος του εποπτικού βραχίονα της Fed ανέφερε πως έχασε την ευκαιρία να σταματήσει τις ριψοκίνδυνες συναλλαγές στην JP Morgan, που στοίχισαν στην τράπεζα 6 δισ. δολάρια.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Fed Nέας Υόρκης William Dudley έδωσε κατάθεση σε επιτροπή της Γερουσίας σχετικά με το αν οι εποπτικοί μηχανισμοί έχουν υπερβολικά στενή σχέση με τις τράπεζες, γεγονός που διαστρεβλώνει τις αποφάσεις τους.

Ο κ. Dudley έχει αρνηθεί ότι η Fed είναι υπερβολικά χαλαρή απέναντι στις μεγάλες τράπεζες, τονίζοντας πως είναι δεσμευμένη στην βελτίωση της εποπτείας της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v