Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμια Τράπεζα: Καμπανάκι για την κλιματική αλλαγή

Θα βρεθούμε σε έναν «τρομακτικό κόσμο» διεθνούς αστάθειας εάν οι κυβερνήσεις δεν κινητοποιηθούν για να αντιμετωπίσουν την κλιματική προειδοποιεί ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Παγκόσμια Τράπεζα: Καμπανάκι για την κλιματική αλλαγή

Η κοινή ανακοίνωση από Κίνα και ΗΠΑ για τα σχέδια μείωσης των ρύπων από το 2020 αποτελεί μία «τεράστια πρόοδο» αλλά δεν αρκεί, δήλωσε ο Δρ. Τζιμ Γιοννγκ Κιμ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Προειδοποίησε ότι αυτή η κίνηση δεν μπορεί μόνη της να ανακόψει την άνοδο της θερμοκρασίας σε επικίνδυνα επίπεδα και παράλληλα παρουσίασε τα «ανησυχητικά πορίσματα» από την τελευταία έκθεση της Τράπεζας για την κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Κιμ στάθηκε ειδικότερα στην αγροτική παραγωγή λέγοντας ότι η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα επηρεάσει τις σοδιές διεθνώς. Ενδεικτικά ανέφερε πως η παραγωγή σόγιας στη Βραζιλία μπορεί να μειωθεί κατά 70% και η σοδειά σιτηρών μπορεί να μειωθεί κατά 50% μέχρι το 2050.

Εάν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου τότε θα υπάρξουν «πρωτοφανείς» επιπτώσεις που θα επηρεάσουν το 70% - 80% των εδαφών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Στην Κεντρική Ασία και τα Δυτικά Βαλκάνια, το λιώσιμο των πάγων και η αλλαγή στη ροή των υδάτων θα προκαλέσουν έλλειψη νερού τους καλοκαιρινούς μήνες και θα αυξήσουν τις πιθανότητες για πλημμύρες το χειμώνα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v