Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιράν: Παρατείνονται επτά μήνες οι διαπραγματεύσεις για πυρηνικά

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) θα συνεχιστούν βάσει των όρων της προσωρινής συμφωνίας, που συνήφθη τον Νοέμβριο του 2013 στη Γενεύη, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ.

Ιράν: Παρατείνονται επτά μήνες οι διαπραγματεύσεις για πυρηνικά

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ ανακοίνωσε σήμερα ότι «δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια συμφωνία ως την (σημερινή) καταληκτική ημερομηνία» για την εξεύρεση ολοκληρωμένης συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν ως την 30ή Ιουνίου 2015.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, την πληροφορία επιβεβαίωσε και ένας Ιρανός αξιωματούχος, ενώ το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Χάμοντ διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) θα συνεχιστούν βάσει των όρων της προσωρινής συμφωνίας, που συνήφθη τον Νοέμβριο του 2013 στη Γενεύη.

Ο Βρετανός υπουργός σημείωσε ότι το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις «σημείωσαν σημαντικές προόδους» στον τελευταίο γύρο των συνομιλιών, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος είναι να επιτευχθεί «μια πρωταρχική συμφωνία» σε διάστημα τριών μηνών.

Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου τον επόμενο μήνα, αν και δεν είναι ξεκάθαρο πού θα διεξαχθούν.

Παράλληλα ο Χάμοντ διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων το Ιράν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια (564,2 εκατ. ευρώ) κάθε μήνα από τους πόρους που έχουν παγώσει εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v