Το Μιζούρι φλέγεται - Εμπόλεμη ζώνη το Φέργκιουσον

Διαδηλώσεις από το Σιάτλ μέχρι τη νέα Υόρκη και το Σικάγο μέχρι το Λος Άντζελες. Απαγόρευση πτήσεων στο Μιζούρι, δεκάδες κτίρια στις φλόγες, λεηλασίες και πυροβολισμοί. Έκκληση για ψυχραιμία από τον Μπαράκ Ομπάμα. Τι ζητά η οικογένεια του 18χρονου που σκοτώθηκε.

Το Μιζούρι φλέγεται - Εμπόλεμη ζώνη το Φέργκιουσον

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η οργή της έγχρωμης αμερικανικής κοινότητας ενάντια στη δικαστική απόφαση που αθωώνει τον αστυνομικό ο οποίος σκότωσε τον άοπλο 18χρονο Αφροαμερικανό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι.  

Από το Σιάτλ μέχρι τη νέα Υόρκη και το Σικάγο μέχρι το Λος Άντζελες δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί κατέβηκαν στους δρόμους. Τα ξένα ΜΜΕ μεταδίδουν πως στις διαδηλώσεις καταγράφηκαν πυρά από αυτόματα όπλα, εμπρησμοί εκτεταμένες λεηλασίες, ένας αστυνομικός πυροβολήθηκε και τραυματίσθηκε στο προάστιο του Σεντ Λούις, ενώ στην Times Square οι διαδηλωτές ψέκασαν τον αρχηγό της αστυνομίας Μπιλ Μπράτον με ψεύτικο αίμα. Δεκάδες κτίρια φλέγονται στο Φέργκιουσον, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν υποστεί ολοσχερείς ζημίες. «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη», φωνάζουν οι διαδηλωτές.

Το Μιζούρι βρίσκεται σχεδόν υπό περιορισμό καθώς απαγορεύτηκαν οι πτήσεις προς την πολιτεία. Στο Φέργκιουσον έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της Εθνοφρουράς τις τελευταίες ημέρες εν αναμονή της δικαστικής απόφασης, ενώ είχαν κλείσει και τα σχολεία. Η αστυνομία έκανε επίσης λόγο για σκηνές λεηλασίας στον βόρειο τομέα του Φέργκιουσον και για την πυρπόληση ενός αστυνομικού οχήματος.

 «Οι εικόνες από τα διεθνή πρακτορεία δείχνουν και αστυνομικούς με εξοπλισμό για την καταστολή ταραχών να κυκλοφορούν στους δρόμους με θωρακισμένα οχήματα, εικόνες που εγείρουν ερωτήματα ως προς την στρατικοποίηση της αστυνομίας, καθώς η ίδια η πόλη θυμίζει εμπόλεμη ζώνη αντί για μία αστική ζώνη» σχολιάζουν οι Financial Times. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, γεγονός που διέψευσε η αστυνομία για να αντιτείνει ότι έγινε στόχος επίθεσης με βόμβες μολότοφ.

Η οργή της αφροαμερικανικής κοινότητας είναι μεγάλη. Κατηγορούν τους ενόρκους του δικαστηρίου (ένα σώμα 12 ενόρκων εκ των οποίων οι 9 ήταν λευκοί) ότι αγνόησαν πως το θύμα δέχθηκε έξι σφαίρες εκ των οποίων οι δύο ήταν στο κεφάλι. Η χρονική συγκυρία είναι επίσης εκρηκτική, καθώς μόλις χθες ένα ακόμη 12χρονο αγόρι έχασε τη ζωή από πυρά αστυνομικού επειδή έπαιζε με ένα αεροβόλο. «Ενώ τα δύο τρίτα των κατοίκων της πόλης είναι έγχρωμοι, 50 από τους 53 αξιωματικούς της αστυνομίας και πέντε από τα έξι μέλη του δημοτικού συμβουλίου είναι λευκοί» σχολιάζουν οι Financial Times.

Η οικογένεια του 18χρονου Μάικλ Μπράουν πάντως, εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας «βαθιά απογοήτευση» με τη δικαστική απόφαση.

«Αν και κατανοούμε ότι πολλοί συμμερίζονται τον πόνο μας, σας ζητούμε να καθοδηγήσετε την απογοήτευσή σας σε τρόπους που θα φέρουν θετική αλλαγή. Χρειάζεται να δουλέψουμε μαζί για να διορθώσουμε το σύστημα που επέτρεψε να συμβεί αυτό» αναφέρει η ανακοίνωση της οικογένειας και συμπληρώνει: «Ενωθείτε μαζί μας στην εκστρατεία μας για να πετύχουμε ότι κάθε αστυνομικός που δουλεύει στους δρόμους αυτής της χώρας θα φορά στη στολή του κάμερα. Σας ζητούμε με σεβασμό να κάνετε ειρηνικές διαμαρτυρίες. Δεν είναι η σωστή αντίδραση να απαντάμε στη βία με βία»

‘Έκκληση για ψυχραιμία απηύθυνε και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καλώντας τους διαδηλωτές να σεβαστούν την επιθυμία της οικογένειας Μπράουν, ενώ δήλωσε πως το συγκεκριμένο συμβάν αποτελεί μία «ευρύτερη πρόκληση» για όλη τη χώρα. Δήλωσε πως σε πολλές πόλεις εξακολουθεί να υπάρχει «βαθιά δυσπιστία» ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και την κοινότητα των έγχρωμων.


 









ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v