Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΟΣΑ: Σε παγίδα ρευστότητας η ευρωζώνη

Στην έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η μεγαλύτερη πηγή ανησυχία στην παγκόσμια οικονομία δεν είναι άλλη από την ευρωζώνη. Καλεί την ΕΚΤ να προχωρήσει σε πλήρες πρόγραμμα ποσοτική χαλάρωσης και δίνει τα εύσημα σε Γαλλία και Ιταλία για τους προϋπολογισμούς.

ΟΟΣΑ: Σε παγίδα ρευστότητας η ευρωζώνη

Η παγκόσμια οικονομία σταδιακά θα βελτιωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αλλά η Ιαπωνία θα καταγράψει χαμηλότερη ανάπτυξη από ότι αναμενόταν μέχρι πρότινος, ενώ η ευρωζώνη παλεύει με την στασιμότητα και τον ενισχυμένο κίνδυνο αποπληθωρισμού. Αυτό είναι το συμπέρασμα του ΟΟΣΑ, ο οποίος τονίζει ότι θα υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ χωρών σε όρους ανάπτυξης και νομισματικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη αστάθεια στην αγορά ομολόγων και συναλλάγματος.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα καταγράψουν ισχυρότερη ανάπτυξη από ότι η Ιαπωνία, η ευρωζώνη και οι αναδυόμενες οικονομίες. Μεταξύ των τελευταίων, σταθερή ανάκαμψη αναμένεται κυρίως για Ινδία, Νότιο Αφρική και Ινδονησία. Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος κατά 3,3%, κατά 3,7% το 2015 και κατά 3,9% το 2016.

Για τις περισσότερες οικονομίες, οι προβλέψεις δεν έχουν μεταβληθεί από την προηγούμενη εξαίρεση του ΟΟΣΑ. Εξαίρεση αποτελεί η Ιαπωνία, για την οποία οι εκτιμήσεις υποβαθμίστηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ. Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ βλέπει για το 2014 ανάπτυξη στην Ιαπωνία 0,8%.

Ο Οργανισμός ωστόσο, επισημαίνει πως η ευρωζώνη αποτελεί μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας γιατί «μπορεί να έχει μπει σε επίμονη παγίδα ρευστότητας». «Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει κίνδυνο αποπληθωρισμού εάν η ανάπτυξη μείνει στάσιμη ή εάν οι προσδοκίες για τον αποπληθωρισμό μειωθούν  περαιτέρω» αναφέρει η έκθεση. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα αγγίξει το0,6% το 2015 και το 1% το 2016. Κατά συνέπεια καλεί την ΕΚΤ να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Απαιτούνται νέα νομισματικά κίνητρα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περισσότερες αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS, αλλά επίσης κρατικά ομόλογα, ενδεχομένως από ένα καλάθι χωρών της ευρωζώνης σταθμισμένου κινδύνου, και εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας» αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Ο Οργανισμός αναφέρθηκε επίσης και στο μείζον θέμα των προϋπολογισμών Γαλλίας και Ιταλίας που δεν πληρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες των Βρυξελλών. Αναφέρει ότι αυτοί οι προϋπολογισμοί είναι «κατάλληλοί» για να στηριχθεί η ανάπτυξη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v