Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SocGen: Η ευρωζώνη ο μεγαλύτερος «μαύρος κύκνος»

Μια περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας της ευρωζώνης αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για τις παγκόσμιες αγορές, εκτιμά η SocGen. Στη δεύτερη θέση της λίστας με τους «μαύρους κύκνους» υποχωρεί το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της Κίνας.

SocGen: Η ευρωζώνη ο μεγαλύτερος «μαύρος κύκνος»

Η ευρωζώνη βρίσκεται στην κορυφή της τελευταίας λίστας της Societe Generale με τους «μαύρους κύκνους», κλέβοντας την θέση από την «απότομη προσγείωση» της Κίνας.

Οι «μαύροι κύκνοι» είναι μια μεταφορά για τα γεγονότα που εμφανίζονται ως έκπληξη, έχουν μεγάλο και αρνητικό αντίκτυπο.

Όπως μεταδίδει το Business Insider, οι αναλυτές της SocGen εκτιμούν πως μια περαιτέρω επιδείνωση της ευρωζώνης απειλεί περισσότερο τις παγκόσμιες αγορές.

«Το καθοδικό ρίσκο στην ευρωζώνη βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας μας, καθώς οι κίνδυνοι για μια απότομη προσγείωση της Κίνας έχουν υποχωρήσει, αν και παραμένουν σημαντικοί» επισημαίνεται στην έκθεση της SocGen.

Η «απότομη προσγείωση» της Κίνας βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας με τους «μαύρους κύκνους» και ακολουθούν η νευρικότητα από μια απρόβλεπτη εξέλιξη στις βρετανικές εκλογές, το ξεπούλημα στα αμερικανικά treasuries και μια ενεργειακή κρίση από την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Το μεγαλύτερο ανοδικό ρίσκο («λευκός κύκνος») για την παγκόσμια οικονομία είναι μια ώθηση από την πτώση στις τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό αποτελεί ταυτόχρονα και απειλή:

«Αν και οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου αποτελούν ανοδικό ρίσκο για την ανάπτυξη, ενδέχεται την ίδια ώρα να αυξήσει τις γεωπολιτικές εντάσεις. Βλέπουμε πιθανότητα 40% να υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου σε νέο χαμηλό των 70 δολαρίων το βαρέλι το 2015» τονίζουν οι αναλυτές της SocGen.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v