Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nιγηρία: Υποτίμηση νομίσματος και αύξηση επιτοκίων

Σε επίπεδα ρεκόρ αύξηση το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Νιγηρίας, υποτιμώντας παράλληλα το εθνικό νόμισμα. Σε χαμηλό πέντε μηνών υποχώρησαν στις 21 Νοεμβρίου τα συναλλαγματικά αποθέματα.

Nιγηρία: Υποτίμηση νομίσματος και αύξηση επιτοκίων

Η κεντρική τράπεζα της Νιγηρίας υποτίμησε την Τρίτη την νάιρα έναντι του δολαρίου και αύξησε το επιτόκιο αναχρηματοδότησης σε επίπεδα ρεκόρ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά του νομίσματος.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η κεντρική τράπεζα μετακίνησε το επίπεδο αναφοράς για το εθνικό νόμισμα στα 160 με 170 νάιρα το δολάριο από 150 με 160 προηγουμένως.Η τράπεζα είχε υποβαθμίσει για τελευταία φορά το νόμισμα τον Νοέμβριο του 2011, όταν είχε μειώσει το επίπεδο αναφοράς στο 145 με 150.

Την Τρίτη η τράπεζα αύξησε επίσης το επιτόκιο στο 13% από 12% προηγουμένως.

Ο διοικητής της τράπεζας Godwin Emefiele, ανέφερε πως οι προσπάθειες υπεράσπισης της νάιρα έχουν μειώσει τα συναλλαγματικά αποθέματα και ότι μια πιο «ευέλικτη ισοτιμία είναι η πιο βιώσιμη λύση».

«Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου έχει μειώσει την συγκέντρωση εξωτερικών αποθεμάτων, περιορίζοντας την δυνατότητα της τράπεζας να υπερασπιστεί την νάιρα και να διατηρήσει την σταθερότητα της ισοτιμίας» ανέφερε ο κ. Emefiele.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Νιγηρίας υποχώρησαν στο χαμηλό πέντε μηνών των 37,17 δισ. δολαρίων στις 21 Νοεμβρίου, χαμηλότερα 5,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v