Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στο Φέργκιουσον

Εμπρησμοί, εκτεταμένες λεηλασίες και πυρά από αυτόματα όπλα σημειώθηκαν κατά την διάρκεια των εξεγέρσεων στο Φέργκιουσον. Μυστήριο για θάνατο 20χρονου. Έκκληση Ομπάμα για ψυχραιμία. Κατήγγειλαν την διαδικασία που ακολούθησαν οι ένορκοι οι δικηγόροι της οικογένειας του Μάικλ Μπράουν.

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στο Φέργκιουσον

Νέες διαδηλώσεις αναμένονται την Τρίτη στο Φέργκιουσον του Μιζούρι και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ, μετά από την έκρηξη βίας που προκάλεσε η απόφαση δικαστηρίου να αθωώσει τον αστυνομικό ο οποίος σκότωσε τον άοπλο 18χρονο Αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν.

Η οργή της αφροαμερικανικής κοινότητας είναι μεγάλη. Κατηγορούν τους ενόρκους του δικαστηρίου (ένα σώμα 12 ενόρκων εκ των οποίων οι 9 ήταν λευκοί) ότι αγνόησαν πως το θύμα δέχθηκε έξι σφαίρες εκ των οποίων οι δύο ήταν στο κεφάλι. Η χρονική συγκυρία είναι επίσης εκρηκτική, καθώς μόλις χθες ένα ακόμη 12χρονο αγόρι έχασε τη ζωή από πυρά αστυνομικού επειδή έπαιζε με ένα αεροβόλο. «Ενώ τα δύο τρίτα των κατοίκων της πόλης είναι έγχρωμοι, 50 από τους 53 αξιωματικούς της αστυνομίας και πέντε από τα έξι μέλη του δημοτικού συμβουλίου είναι λευκοί» σχολιάζουν οι Financial Times.

Από το Σιάτλ μέχρι τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο μέχρι το Λος Άντζελες δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί κατέβηκαν στους δρόμους. Στις διαδηλώσεις καταγράφηκαν πυρά από αυτόματα όπλα, εμπρησμοί, εκτεταμένες λεηλασίες, ένας αστυνομικός πυροβολήθηκε και τραυματίσθηκε στο προάστιο του Σεντ Λούις, ενώ στην Times Square οι διαδηλωτές ψέκασαν τον αρχηγό της αστυνομίας Μπιλ Μπράτον με ψεύτικο αίμα. Δεκάδες κτίρια φλέγονται στο Φέργκιουσον, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν υποστεί ολοσχερείς ζημίες. «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη», φωνάζουν οι διαδηλωτές.

Όπως μεταδίδει το CNN, οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 61 άτομα στην περιοχή του Φέργκιουσον.

Το Μιζούρι βρίσκεται σχεδόν υπό περιορισμό καθώς απαγορεύτηκαν οι πτήσεις προς την πολιτεία. Στο Φέργκιουσον έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της Εθνοφρουράς τις τελευταίες ημέρες εν αναμονή της δικαστικής απόφασης, ενώ είχαν κλείσει και τα σχολεία. Η αστυνομία έκανε επίσης λόγο για σκηνές λεηλασίας στον βόρειο τομέα του Φέργκιουσον και για την πυρπόληση ενός αστυνομικού οχήματος.

«Οι εικόνες από τα διεθνή πρακτορεία δείχνουν και αστυνομικούς με εξοπλισμό για την καταστολή ταραχών να κυκλοφορούν στους δρόμους με θωρακισμένα οχήματα, εικόνες που εγείρουν ερωτήματα ως προς την στρατικοποίηση της αστυνομίας, καθώς η ίδια η πόλη θυμίζει εμπόλεμη ζώνη αντί για μία αστική ζώνη» σχολιάζουν οι Financial Times. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, γεγονός που διέψευσε η αστυνομία για να αντιτείνει ότι έγινε στόχος επίθεσης με βόμβες μολότοφ.

‘Έκκληση για ψυχραιμία απηύθυνε και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καλώντας τους διαδηλωτές να σεβαστούν την επιθυμία της οικογένειας Μπράουν, ενώ δήλωσε πως το συγκεκριμένο συμβάν αποτελεί μία «ευρύτερη πρόκληση» για όλη τη χώρα. Δήλωσε πως σε πολλές πόλεις εξακολουθεί να υπάρχει «βαθιά δυσπιστία» ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και την κοινότητα των έγχρωμων.

Μυστήριο με θάνατο 20χρονου στο Φέργκιουσον

Εν τω μεταξύ το πτώμα ενός νεαρού άνδρα εντοπίστηκε σε αυτοκίνητο κοντά στο σημείο όπου πυροβολήθηκε ο Μάικλ Μπράουν.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης η αστυνομία του Σεντ Λιούις ειδοποιήθηκε για ένα πτώμα νεαρού άνδρα κοντά στη διασταύρωση όπου πυροβολήθηκε ο Μάικλ Μπράουν.

Οι αστυνομικές αρχές ανέφεραν πως ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί αν ο θάνατος συνδέεται με τις εξεγέρσεις στο Φέργκιουσον.

Καταγγέλλουν την διαδικασία οι δικηγόροι της οικογένειας του Μάικλ Μπράουν

Οι δικηγόροι της οικογένειας του Μάικλ Μπράουν κατήγγειλαν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από το σώμα των ενόρκων, το οποίο αποφάσισε να μην προσαγάγει στη δικαιοσύνη τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον.

«Μπορέσαμε να δούμε μέχρι ποιο σημείο αυτή η απόφαση είναι άδικη. Διαμαρτυρόμαστε δημοσίως και όσο πιο δυνατά μπορούμε για λογαριασμό του Μάικλ Μπράουν», δήλωσαν οι Μπέντζαμιν Κραμπ και Άντονι Γκρέι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι δικηγόροι επεσήμαναν ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το σώμα των ενόρκων δεν ήταν δίκαιη εξαιτίας της σύγκρουσης συμφερόντων του εισαγγελέα που είχε αναλάβει την υπόθεση και επειδή η κατηγορούσα αρχή δεν μπόρεσε να υποβάλει ερωτήματα στον Ουίλσον.

«Θα στραφούμε κατά της απόφασης αυτής γιατί σε όλη την Αμερική, είτε είναι στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, την Καλιφόρνια, το Κλίβελαντ, νεαροί μαύροι σκοτώνονται από τους αστυνομικούς», υπογράμμισε ο Κραμπ.

Πάντως οι δικηγόροι της οικογένειας δήλωσαν ότι καταδικάζουν τις βίαιες διαδηλώσεις.

Από την πλευρά του ο πατέρας του θύματος, ο Μάικλ Μπράουν ο γηραιότερος, αν και σκόπευε να μιλήσει στη συνέντευξη Τύπου, τελικά δεν το έκανε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v