Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κονστάντσιο: Το α΄τρίμηνο οι αποφάσεις για ποσοτική χαλάρωση

Ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης δηλώνει πότε θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις αγορές κρατικών ομολόγων και ποιοι παράγοντες θα γείρουν την πλάστιγγα.

Κονστάντσιο: Το α΄τρίμηνο οι αποφάσεις για ποσοτική χαλάρωση

Ο Βίτορ Κονστάντσιο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε πως η απόφαση για την αγορά κρατικών ομολόγων θα ληφθεί το πρώτο τρίμηνο του 2015. Σημειώνεται πως η ΕΚΤ ήδη αγοράζει καλυμμένα ομόλογα και ABS.

«Θα πρέπει βεβαίως να παρακολουθήσουμε στενά, εάν ο ρυθμός αυτής της εξέλιξης είναι συμβατός με την προσδοκία μας. Ειδικότερα, κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους θα είμαστε σε θέση να κρίνουμε καλύτερα. Εάν δεν είναι έτσι, τότε θα συζητήσουμε αγορές άλλων τίτλων, συμπεριλαμβανομένων και των κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά» δήλωσε ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης. Μετά τις δηλώσεις Κονστάντσιο, το ευρώ κινήθηκε πτωτικά, υποχωρώντας στα 1,2454 δολ.

Η απόφαση για αγορά κρατικών ομολόγων θα είναι «απόφαση καθαρά της νομισματικής πολιτικής» δήλωσε απαντώντας στις ενστάσεις που εκφράζει το Βερολίνο. Ο κ. Κονστάντσιο διευκρίνισε πως με τις αγορές κρατικών ομολόγων επηρεάζει ο πληθωρισμός και η συναλλαγματική ισοτιμία. . Συμπλήρωσε πως το περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης απειλεί την ευρωζώνη, ενώ παραμένει ο πτωτικός κίνδυνος για τον πληθωρισμό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v