Ντράγκι: Το ευρώ είναι αμετάκλητο για όλους

Η ευρωζώνη είναι ατελής, αλλά είναι αμετάκλητη και μάλιστα για όλα της τα μέλη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τόνισε πως η ευρωζώνη είναι από τη φύση της «πολιτική ένωση» και πως έχουν υποτιμηθεί οι δεσμοί μεταξύ των κρατών-μελών.

Ντράγκι: Το ευρώ είναι αμετάκλητο για όλους

Η ευρωζώνη παραμένει μία ατελής ένωση, αλλά είναι βαθιά πολιτική, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

«Εάν υπάρχουν μέρη της ευρωζώνης που βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση εντός της ένωσης, τότε μπορεί να υπάρξουν αμφιβολίες για το εάν θα πρέπει τελικά να αποχωρήσουν. Το ευρώ είναι και πρέπει να είναι αμετάκλητο για όλα τα κράτη μέλη, όχι μόνο επειδή το λένε οι Συνθήκες, αλλά επίσης επειδή δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικά ένα νόμισμα, χωρίς αυτό τον όρο» δήλωσε ο κ. Μάριο Ντράγκι απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε όσους αναφέρουν τελευταία πως ακόμη δεν έχει λήξει οριστικά το θέμα του Grexit.

«Σε μία νομισματική ένωση, η οικονομική πορεία μίας χώρας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως καθαρά εθνικό πρόβλημα» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Μία βασική παρερμηνεία αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη είναι πως αποτελούν οικονομικές ενώσεις χωρίς πολιτική ενοποίηση. Αυτό αντικατοπτρίζει τη βαθιά παρανόηση του τι σημαίνει οικονομική ένωση: Είναι από τη φύση της πολιτική»

«Εάν η ένωσή μας αποδείχθηκε πιο ανθεκτική τα τελευταία χρόνια από ότι περίμεναν πολλοί, αυτό οφείλεται μόνο επειδή εκείνοι που αμφισβητούσαν είχαν παρερμηνεύσει την πολιτική της διάσταση. Υποτίμησαν τα πολιτικά θεμέλια της ένωσής μας και τους δεσμούς μεταξύ των μελών και το ύψος του πολιτικού κεφαλαίου που έχει επενδυθεί σε αυτή» κατέληξε ο κ. Ντράγκι

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v