Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά την διάσπαση της Google

Την αποδέσμευση των μηχανών αναζήτησης από άλλες εμπορικές υπηρεσίες ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα που ενέκρινε την Πέμπτη. Ενστάσεις από ΗΠΑ ότι η έρευνα των Βρυξελλών κατά της Google αποκτάει «πολιτικό χαρακτήρα».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά την διάσπαση της Google

To Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που προτείνει την αποσύνδεση των μηχανών αναζήτησης όπως η Google από άλλες εμπορικές υπηρεσίες, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για τις δεσμεύσεις της Επιτροπής να διερευνήσει περαιτέρω τις πρακτικές του τεχνολογικού κολοσσού.

Το ψήφισμα καλεί την Κομισιόν «να εξετάσει προτάσεις για την αποδέσμευση των μηχανών αναζήτησης από άλλες εμπορικές υπηρεσίες, ως μακροπρόθεσμο μέσο», στο πλαίσιο της ανάγκης να διασφαλιστούν συνθήκες ανταγωνισμού στην ενιαία ψηφιακή αγορά.

Το ψήφισμα καλεί επίσης την Επιτροπή «να αποτρέπει κάθε αθέμιτη πρακτική στην εμπορία διασυνδεδεμένων υπηρεσιών από φορείς εκμετάλλευσης μηχανών αναζήτησης», τονίζοντας ότι απαιτείται αμεροληψία και διαφάνεια στον ευρετηριασμό, την αξιολόγηση, την παρουσίαση και την ταξινόμηση του περιεχομένου από τις μηχανές αναζήτησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι Financial Times, είχαν μεταδώσει την περασμένη εβδομάδα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζει ψήφισμα για την διάσπαση της Google, κάνοντας λόγο για πιέσεις από Γερμανούς πολιτικούς. 

Την Τετάρτη επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει ανησυχία ότι η έρευνα των Βρυξελλών κατά της Google έχει πολιτικά κίνητρα και προειδοποιεί για στρέβλωση της ελεύθερης λειτουργίας των αγορών. 

Σημειώνεται πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει την δικαιοδοσία να προχωρήσει σε διάσπαση της Google και η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Margrethe Vestager.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v