Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Βλέπει βελτίωση outlook για ισπανικές τράπεζες

Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι η ισπανική οικονομία θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης 2% την περίοδο 2015 με 2017, εξέλιξη η οποία αναμένεται να ενισχύσει τον περιορισμό των απωλειών από τα προβληματικά δάνεια.

S&P: Βλέπει βελτίωση outlook για ισπανικές τράπεζες

Οι κίνδυνοι για τις ισπανικής τράπεζες υποχωρούν εκτιμά η S&P, προβλέποντας ότι θα συνεχιστεί η πτώση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στις προβλέψεις.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., o οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι η ισπανική οικονομία θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης 2% την περίοδο 2015 με 2017, εξέλιξη η οποία αναμένεται να ενισχύσει τον περιορισμό των απωλειών από τα προβληματικά δάνεια.

Παράλληλα, η S&P αναμένει ότι ο ιδιωτικός δανεισμός θα πέσει ως προς το ΑΕΠ στο 123% στο τέλος του 2016, από 138% το 2013.

Ωστόσο, o διεθνής οίκος προειδοποιεί ότι «δεν αναμένουμε πλέον ότι ο ιδιωτικός τομέας θα είναι σε θέση να αποκαταστήσει πλήρως την πιστωτική αξιοπιστία και ανθεκτικότητα βραχυπρόθεσμα, δεδομένου του πόσο σκληρά χτυπήθηκε από την μακρά και βαθιά ύφεση της χώρας και λαμβάνοντας υπόψη την χαμηλότερη ανάπτυξη των Ευρωπαίων εταίρων της Ισπανίας».

«Οι ισπανικές τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ρυθμίσουν τον μεγάλο όγκο προβληματικών δανείων (που μαζί με τα στοιχεία ενεργητικού real estate, υπολογίζουμε ότι μπορούν να αντιπροσωπεύουν το 18% του συνόλου των δανείων) και ως εκ τούτου αναμένεται να συνεχίσουν να καταγράφουν μεγαλύτερο όγκο προβληματικών δανείων σε σχέση με τράπεζες άλλων χωρών» επισημαίνεται στην έκθεση.

H S&P προβλέπει ακόμα ότι θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της χώρας η ισπανική κυβέρνηση και να αποκαταστήσει την δημοσιονομική ευελιξία που έχασε κατά την διάρκεια της ύφεσης.

Ο οίκος αξιολόγησης αύξησε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις σε τρεις ισπανικές τράπεζες, τις CaixaBank, Cecabank και Bankinter. Αύξησε επίσης τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις σε τέσσερις ακόμα τράπεζες, την Banco de Sabadell, την θυγατρική της Barclays στην Ισπανία, την Bankia και την Banco Financiero y de Ahorros.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v