Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τα $68 βούτηξε το αργό μετά τον ΟΠΕΚ

Σε χαμηλά τεσσάρων ετών κατρακυλά η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή στα 30 εκατ. βαρέλια. Στα $71,25 υποχωρεί το Brent, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Μάιο του 2011. Απώλειες 1,6% για το ρωσικό ρούβλι.

Κάτω από τα $68 βούτηξε το αργό μετά τον ΟΠΕΚ

Βουτιά σε χαμηλό τεσσάρων ετών πραγματοποιούν οι τιμές του αργού πετρελαίου, μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων ότι ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να κρατήσει σταθερό το επίπεδο της παραγωγής.

Οι υπουργοί Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ επιβεβαίωσαν ότι το πετρελαϊκό καρτέλ του ΟΠΕΚ δεν αποφάσισε μείωση της παραγωγής, προκαλώντας νέα βουτιά στις τιμές του πετρελαίου, τις ενεργειακές μετοχές, το ρούβλι και άλλα επενδυτικά ενεργητικά που σχετίζονται με τον μαύρο χρυσό.

Κατά την έξοδό του από την επίσημη σύνοδο στην Βιέννη, ο πανίσχυρος υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και πρόεδρος του καρτέλ, Αλί αλ Ναΐμι, σχολίασε ότι δεν ελήφθη απόφαση περικοπής, και λίγο αργότερα τον επιβεβαίωσε και ο ομόλογός του από το Κουβέιτ. Το καρτέλ έδειξε έτσι ότι αποδέχεται την θέση ότι «η θεραπεία στην αυξανόμενη υπερπροσφορά, είναι οι χαμηλότερες τιμές.»

Η τιμή της ποικιλίας του αργού WTI υποχώρησε ως και τα 67,75 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2010. Το συμβόλαιο του Ιανουαρίου καταγράφει απώλειες 6,2% στα 69,11 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του πετρελαίου Brent κινείται 6,1% χαμηλότερα στα 73,04 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα την Πέμπτη διολίσθησε ως και τα 71,25 δολάρια το βαρέλι, πραγματοποιώντας την μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 2011.

Η πτώση δεν επιβαρύνει μόνο την τιμή του μαύρου χρυσού, αλλά και άλλα ενεργητικά, όπως τα νομίσματα πετρελαιοπαραγωγικών κρατών Το ρωσικό ρούβλι υποχωρεί 1,6% στα 47,79 δολάρια ενώ το δολάριο Καναδά υποχωρεί 0,6% στα 1.1316 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v